🍫Ostrzegam…nie rób tego mazurka, jeśli nie chcesz doświadczyć nieba na talerzu ! 😋 Ta wersja na bazie mlecznej czekolady i prażonych orzechów laskowych to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Mało tego, ten przepis jest szybki i łatwy do zrobienia
Kruchy spód maślany 20x20cm:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 90 g zimnego masła
- 60 g cukier puder
- 1/8 łyżeczki soli drobnej
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
1 jajko do posmarowania
Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, wyrobić krótko gładkie ciasto. Chłodzić 1 h.
Piekarnik nagrzać na 185 stopni. Formę do tarty lub tortownicę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć do formy wylepiając boki na 1,5 cm. Nakłuć widelcem i obciążyć fasolką drobną na papierze. To ważne.
Z obciążeniem piec 25 minut. Wyjąć i studzić 10 min po czym zdjąć papier z fasolką. Posmarować spód rozbełtanym jajkiem i ponownie piec 185 st przez 15 minut. Po czym zmniejszyć na 160 stopni i z termoobiegiem piec jeszcze 10 min. Spód ma być bardzo wypieczony. Możesz skrócić max do 5 min ten ostatni etap.
Studzić na kratce przez min 1 h, nie wyciągać z formy gdy ciepły
Krem czekoladowy z orzechami laskowymi Gianduia:
- 300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
- 40 – 60 g prażonych orzechów laskowych grubo posiekanych
- 80 ml kremówki 30%
Wykonanie:
Kremówkę zagotować, zestawić z ognia i dołożyć połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, wylać na kruchy spód maślany i posypać orzechami prażonymi.
Mazurek odstawić do schłodzenia i stężenia na ok 2 h. Mazurka nie przechowywać w lodówce ponieważ ciasto kruche wtedy twardnieje i jest mało smaczne.
Zapisz post i obserwuj @smakowepasje na Instagramie po więcej pysznych i prostych przepisów
Inspiracja na krem pochodzi z bloga Kwestia Smaku KLIK
Zapraszam na wpis o kruchym cieście KLIK pod mazurki i tarty
0 komentarzy