Mazurek z czekoladą i orzechami laskowymi

Magdalena Przyłudzka

25/03/2024

mazurek-z-czekolada-przepis

🍫Ostrzegam…nie rób tego mazurka, jeśli nie chcesz doświadczyć nieba na talerzu ! 😋 Ta wersja na bazie mlecznej czekolady i prażonych orzechów laskowych to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Mało tego, ten przepis jest szybki i łatwy do zrobienia 

Kruchy spód maślany 20x20cm:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g zimnego masła
  • 60 g cukier puder
  • 1/8 łyżeczki soli drobnej
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody

1 jajko do posmarowania

Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, wyrobić krótko gładkie ciasto. Chłodzić 1 h.

Piekarnik nagrzać na 185 stopni. Formę do tarty lub tortownicę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć do formy wylepiając boki na 1,5 cm. Nakłuć widelcem i obciążyć fasolką drobną na papierze. To ważne. 

Z obciążeniem piec 25 minut. Wyjąć i studzić 10 min po czym zdjąć papier z fasolką. Posmarować spód rozbełtanym jajkiem i ponownie piec 185 st przez 15 minut. Po czym zmniejszyć na 160 stopni i z termoobiegiem piec jeszcze 10 min. Spód ma być bardzo wypieczony. Możesz skrócić max do 5 min ten ostatni etap. 

Studzić na kratce przez min 1 h, nie wyciągać z formy gdy ciepły

Krem czekoladowy z orzechami laskowymi Gianduia:

  • 300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
  • 40 – 60 g prażonych orzechów laskowych grubo posiekanych
  • 80 ml kremówki 30%

Wykonanie:

Kremówkę zagotować, zestawić z ognia i dołożyć połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, wylać na kruchy spód maślany i posypać orzechami prażonymi.

Mazurek odstawić do schłodzenia i stężenia na ok 2 h. Mazurka nie przechowywać w lodówce ponieważ ciasto kruche wtedy twardnieje i jest mało smaczne.

Zapisz post i obserwuj @smakowepasje na Instagramie  po więcej pysznych i prostych przepisów

Inspiracja na krem pochodzi z bloga Kwestia Smaku KLIK

Zapraszam na wpis o kruchym cieście KLIK pod mazurki i tarty

kruchy-spód-przepis

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.