Witajcie, kochani miłośnicy kuchni! Jesień nadchodzi, a wraz z nią przychodzi pora na rozgrzewające, aromatyczne dania. Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na niezwykle smaczny krem dyniowy z pieczonych warzyw. Ten delikatny, aksamitny krem wypełniony jest ciepłymi, karmelizowanymi smakami sezonowych warzyw, a przy tym jest prosto w wykonaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację w chłodne, jesienne wieczory.
W tym przepisie używam pieczonych warzyw. Wszystkie składniki na zupę oprócz cytryny soli i pieprzu umieszczam w piekarniku i piekę. Dzięki temu sposobowi przygotowanie warzywnego kremu staje się bardzo szybkie. Oprócz tego, smakuje bardzo smacznie, pieczona warzywa stają się słodsze a zupa dyniowa bardziej aksamitna. Ten sposób wykorzystuje do wielu dań, na przykład do lecza.
Przepis na jesienną zupę krem:
Składniki:
- 1 mniejsza dynia Hokkaido
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 ziemniaki średnie
- 1 papryka czerwona
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 – 2 L bulion warzywny
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni
- Warzywa grubo pokrój, z dyni wydrąż pestki, skórkę pozostaw. Przełóż na blachę i skrop oliwą. Piecz około 20 min
- Gdy warzywa będą miękkie i lekko cebula będzie przypieczona, przełóż do garnka i zalej do przykrycia bulionem
- Miksuj wszystko na gładko
- Dopraw sokiem cytryny, solą oraz peieprzem
Dodatki do kremu:
- prażone pestki dyni i słonecznika
- grzanki usmażone na maśle
Ten krem dyniowy to absolutna uczta dla zmysłów. Jest aromatyczny, delikatny i pełen sezonowych smaków. Dodatkowo, ta jesienno-warzywna uczta dostarczy Ci mnóstwo ciepła i energii w chłodniejsze dni. Spróbuj tego przepisu i podziel się swoimi wrażeniami ze mną !
Smacznego! 🍁🍂🍲
Rozgrzewające śniadania na jesień i zimę KLIK
0 komentarzy