Guacamole to oprócz hummusu kolejna świetna przekąska lub syty posiłek. W tym przepisie użyłam marynowanej cebuli w soku cytrynowym ,co dodatkowo wzmacnia pyszny smak tego zdrowego posiłku. Możliwości podania dipu z awokado jest wiele, oprócz najpopularniejszej wersji, czyli z nachosami, możesz je podać do jajka w koszulce na chrupiącej grzance czosnkowej.
U mnie guacamole w wersji bez kolendry, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią. Zamiast czerwonej papryczki chili użyłam zielonego marynowanego jalapeno drobno posiekanego ze słoiczka. Oczywiście kolendrę świeżą jak najbardziej polecam dodać, ja ją porostu posypuje dopiero na talerzu.
Guacamole wykorzystuję najczęściej jako dip do warzyw pociętych w słupki, świetnie komponuje się smakowo z selerem naciowym i papryką czerwoną….mmmm, mogłabym jeść bez końca !
Zapraszam na film z wykonaniem, zobacz jak szybko się robi ten pyszny dip guacamole z awokado !
Przepis
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z połowy cytryny lub więcej lub z 1 sztuki limonki
- sól do smaku
- 2- 3 łyżki pokrojonego jalapeno zielonego z zalewy
- kolendrą świeża 2 łyżki lub pomiń
Wykonanie:
- Cebulkę drobno posiekaj i zalej sokiem z cytryny lub limonki, odstawić na 15 minut
- Awokado rozgnieść widelcem na głębokim talerzu, dodać cebulę z sokiem
- Pomidorki pokroić wraz z jalapeno i dodać do awokado
- Wszystko przemieszczaj łyżką lecz już nie rozgniatać bo wyjdzie pasta płynna
- Doprawić solą
Z czym podać guacamole ?
- z chipsami tortilla
- do jajka w koszulce na grzance
- do kaszy
- na kanapki
- do Grissini bezglutenowych ( zobacz przepis )
Grissini bezglutenowe na mące ryżowej i z ciecierzycy KLIK
Zapraszam do mojego sklepu po kulinarne Ebooki 🙂
Polecam !
0 komentarzy