Grissini to świetna przekąska, przydaje się na mały głód jako przegryzka lub jako dodatek do różnego rodzaju dipów. Doskonale sprawdzi się pasta z pieczonej papryki, guacamole czy hummus. Te grissini bezglutenowe powstało na bazie mąki ryżowej i z ciecierzycy, to bardzo zdrowa alternatywa do sklepowych paluszków z niepotrzebnymi dodatkami. Smak i dodatki tworzą pyszne chrupiące paluchy 🙂
Moje grissini obtoczyłam w czarnym i białym sezamie. Doskonale sprawdzi się mak lub czarnuszka czy pikantna papryka suszona, pamiętaj, że przepis to tylko inspiracja i na co przyjdzie ochota to tego użyj.
Przepis:
Składniki na 30 sztuk ( małych ):
- 120 g mąki ryżowej jasnej
- 2 łyżki oliwy
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- mak, sezam,
- 100 ml ciepłej wody
Wykonanie:
- Wymieszać wszystko razem do czasu aż ciasto będzie elastyczne.
- Odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego i na blacie posypać sezamem oraz makiem – wałkować palcami na paluszek nie dłuższy 8 cm.
- Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 170 stopni przez 15-20 minut. Jak już dobrze wystygną dopiero spożywać
Jeśli paluszki będą dłuższe mogą się łamać przy nabieraniu dipu, lepiej zrobić je krótsze .
Propozycje podania:
- do dipów i hummusów
- do sałatek
- do zup kremów
- można grissini owinąć szynką parmeńską i lekko zapiec
- do twarożku
- do past z ryby
Przepis pochodzi z książki “Dobre życie” Agnieszki Mielczarek.
Hummus poleca się do Grissini KLIK
Guacamole KLIK
Polecam,
Magda
.
Moje ulubione, dzisiaj zrobione z podwójnej porcji 😉
super 🙂