Magdalena Przyłudzka

08/10/2020

Grissini to świetna przekąska, przydaje się na mały głód jako przegryzka lub jako dodatek do różnego rodzaju dipów. Doskonale sprawdzi się pasta z pieczonej papryki, guacamole czy hummus. Te grissini bezglutenowe powstało na bazie mąki ryżowej i z ciecierzycy, to bardzo zdrowa alternatywa do sklepowych paluszków z niepotrzebnymi dodatkami. Smak  i dodatki  tworzą pyszne chrupiące paluchy 🙂

Moje grissini obtoczyłam w czarnym i białym sezamie. Doskonale sprawdzi się mak lub czarnuszka czy pikantna papryka suszona, pamiętaj, że przepis to tylko inspiracja i na co przyjdzie ochota to tego użyj.

Przepis:

Składniki na 30 sztuk ( małych ):

  • 120 g mąki ryżowej jasnej
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mak, sezam,
  • 100 ml ciepłej wody

Wykonanie:

  1. Wymieszać wszystko razem do czasu aż ciasto będzie elastyczne.
  2. Odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego i na blacie posypać sezamem oraz makiem – wałkować palcami na paluszek nie dłuższy 8 cm.
  3. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 170 stopni przez 15-20 minut. Jak już dobrze wystygną dopiero spożywać

Jeśli paluszki będą dłuższe mogą się łamać przy nabieraniu dipu, lepiej zrobić je krótsze .

Propozycje podania:

  • do dipów i hummusów
  • do sałatek
  • do zup kremów
  • można grissini owinąć szynką parmeńską i lekko zapiec
  • do twarożku
  • do past z ryby

Przepis pochodzi z książki “Dobre życie” Agnieszki Mielczarek.

Hummus poleca się do Grissini KLIK

Guacamole KLIK

 

Polecam,

Magda

 

.

Udostępnij mój wpis 🙂

2 komentarze

  1. Syla

    Moje ulubione, dzisiaj zrobione z podwójnej porcji 😉

    Odpowiedz
    • Magdalena Przyłudzka

      super 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.