Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Jest lekkie a jednocześnie mięsiste, sprawia to maślanka, olej i…jeszcze jeden tajemniczy składnik:) Dzięki temu ciasto jest wyjątkowo smaczne.
Ciasta na oleju z reguły są lżejsze i delikatniejsze w strukturze. To ciasto jest proste w zrobieniu a efekt znakomity, zwłaszcza gdy podasz go z kremem na bazie mascarpone i sporą ilością owoców jagodowych.
Długo szukałam przepisu na takie ” zwykłe” i proste ciasto czekoladowe, taki tradycyjny ” murzynek” . Większość ciast tego typu jest często dość sucha. Nawet te zrobione na powidłach. Ten wypiek jest naprawdę smaczny, nawet bez kremu i bez polewy. Przepis znalazłam na blogu I love bake. Za pierwszym razem gdy tyko wystygło znikło w mgnieniu oka 🙂 Za drugim razem postanowiłam trochę go urozmaicić i dołożyłam na wierzch krem mascarpone z bitą śmietaną. Maliny i borówki okazały się strzałem w dziesiątkę !
Myślę, że można tu jeszcze bardziej zaszaleć…i pójść o krok dalej. Np wierzch ciasta polać czekoladą roztopioną i na to krem. To już będzie pychota…i wiesz, co myślę ? To będzie moje kolejne urozmaicenie tego wypieku :))
Dodam jeszcze, że to nie jest ciasto takie jak Brownie, zbite i kleiste. Jeśli masz ochotę na takie ciasto to odsyłam Cię do mojego sklepu z ebookami, tam znajdziesz pyszny przepis na takie ciasto Brownie. Zdradzę Ci mały sekret…przepis na Brownie z mojej e-książki nie zawiera mąki pszennej ale za to zdrowe i pyszne zamienniki. KLIK
Przepis
Składniki na okrągłą średnią tortownicę
- 160 ml mocnego naparu z kawy
- 37 g kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 230 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 190 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml maślanki
- 140 ml oleju bezsmakowego
Wykonanie
- Zaparzyć kawę ( może być rozpuszczalna ) u mnie było to 2 espresso z ekspresu kolbowego.
- Do ciepłej kawy dołożyć kakao i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
- Wystudzić
- W tym czasie utrzeć jajka ( 1 cało jajo i 1 żółtko ) z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą jasna masę.
- Mąkę przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Gdy masa jajeczna z cukrem będzie już puszysta to zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać najpierw maślankę po czym olej. Miksować do połączenia na niskich obrotach, można je lekko zwiększyć.
- Do masy dołożyć łyżką powoli mąkę z sodą i proszkiem. Wymieszać.
- Teraz na końcu wlewać kawę z kakao i wymieszać łyżką do połączenia.
- Ciasto będzie dość rzadkie, takie powinno być.
- Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 175 stopni przez 40 min.
- Studzić przy uchylonym piekarniku.
Krem:
- 200 g mascarpone zimne
- 200 g kremówki 36 % zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
- mięta
Wykonanie
- Miksować kremówkę razem z mascarpone i cukrem do ubicia. Obserwować aby nie przebić za długo, powstanie wtedy masło.
Owoce: najlepiej sprawdzą się maliny, borówki i truskawki. Możesz jeszcze wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Oprószyć lekko kakao.
Wyłożyć krem łyżką na ciasto i udekorować owocami i listkami mięty.
Już wiesz co w tym cieście jest wyjątkowym składnikiem ? To napar z kawy – dodaje charakteru całości.
Kawy jest nie dużo więc u nas w domu dzieciaki jadły ciasto i nie chodziły po ścianach, ale jeśli nie chcesz to możesz zastąpić kawą bez kofeiny lub mocną inką.
Zapraszam na profil na Instagramie, znajdziesz tam również więcej inspiracji. Często w relacjach również są ciekawe wskazówki i nie rzadko niespodzianki 🙂 KLIK
Może zainteresuje Cię ten przepis ?
CIASTO Z MIGDAŁÓW I POMARANCZY BEZGLUTENOWE
0 komentarzy