Ciasto czekoladowe

Magdalena Przyłudzka

03/05/2023

  ciasto-czekoladowe-murzynek-maslanka

Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem i owocami. Jest lekkie a jednocześnie mięsiste, sprawia to maślanka, olej i…jeszcze jeden tajemniczy składnik:) Dzięki temu ciasto jest wyjątkowo smaczne.

Ciasta na oleju z reguły są lżejsze i delikatniejsze w strukturze. To ciasto jest proste w zrobieniu a efekt znakomity, zwłaszcza gdy podasz go z kremem na bazie mascarpone i sporą ilością owoców jagodowych.

Długo szukałam przepisu na takie ” zwykłe” i proste ciasto czekoladowe, taki tradycyjny ” murzynek” . Większość ciast tego typu jest często dość sucha. Nawet te zrobione na powidłach. Ten wypiek jest naprawdę smaczny, nawet bez kremu i bez polewy. Przepis znalazłam na blogu I love bake. Za pierwszym razem gdy tyko wystygło znikło w mgnieniu oka 🙂 Za drugim razem postanowiłam trochę go urozmaicić i dołożyłam na wierzch krem mascarpone z bitą śmietaną. Maliny i borówki okazały się strzałem w dziesiątkę !

Myślę, że można tu jeszcze bardziej zaszaleć…i pójść o krok dalej. Np wierzch ciasta polać czekoladą roztopioną i na to krem. To już będzie pychota…i wiesz, co myślę ? To będzie moje kolejne urozmaicenie tego wypieku :))

Dodam jeszcze, że to nie jest ciasto takie jak Brownie, zbite i kleiste. Jeśli masz ochotę na takie ciasto to odsyłam Cię do mojego sklepu z ebookami, tam znajdziesz pyszny przepis na takie ciasto Brownie. Zdradzę Ci mały sekret…przepis na Brownie z mojej e-książki nie zawiera mąki pszennej ale za to zdrowe i pyszne zamienniki. KLIK


Przepis

Składniki na okrągłą średnią tortownicę

  • 160 ml mocnego naparu z kawy
  • 37 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 190 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml maślanki
  • 140 ml oleju bezsmakowego

Wykonanie

  • Zaparzyć kawę ( może być rozpuszczalna ) u mnie było to 2 espresso z ekspresu kolbowego.
  • Do ciepłej kawy dołożyć kakao i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
  • Wystudzić
  • W tym czasie utrzeć jajka ( 1 cało jajo i 1 żółtko ) z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą jasna masę.
  • Mąkę przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Gdy masa jajeczna z cukrem będzie już puszysta to zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać najpierw maślankę  po czym olej. Miksować do połączenia na niskich obrotach, można je lekko zwiększyć.
  • Do masy dołożyć łyżką powoli mąkę z sodą i proszkiem. Wymieszać.
  • Teraz na końcu wlewać  kawę z kakao i wymieszać łyżką do połączenia.
  • Ciasto będzie dość rzadkie, takie powinno być.
  • Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 175 stopni przez 40 min.
  • Studzić przy uchylonym piekarniku.

Krem:

  • 200 g mascarpone zimne
  • 200 g kremówki 36 % zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce
  • mięta

Wykonanie

  1. Miksować kremówkę razem z mascarpone i cukrem do ubicia. Obserwować aby nie przebić za długo, powstanie wtedy masło.

Owoce: najlepiej sprawdzą się maliny, borówki i truskawki. Możesz jeszcze wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Oprószyć lekko kakao.

Wyłożyć krem łyżką na ciasto i udekorować owocami i listkami mięty.

Już wiesz co w tym cieście jest wyjątkowym składnikiem ? To napar z kawy – dodaje charakteru całości.

Kawy jest nie dużo więc u nas w domu dzieciaki jadły ciasto i nie chodziły po ścianach, ale jeśli nie chcesz to możesz zastąpić kawą bez kofeiny lub mocną inką.

 

ciasto-czekoladowe

ciasto-czekoladowe-z-kremem-mascarone-malinami

Zapraszam na profil na Instagramie, znajdziesz tam również więcej inspiracji. Często w relacjach również są ciekawe wskazówki i nie rzadko niespodzianki 🙂 KLIK

instagram

Może zainteresuje Cię ten przepis ?

CIASTO Z MIGDAŁÓW I POMARANCZY BEZGLUTENOWE

GALETTE ZE ŚLIWKAMI

galette-ze-sliwkami

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.