Mięsiste, wilgotne i pyszne ciasto czekoladowe na bazie migdałów.
To ciasto czekoladowo – pomarańczowe jest upieczone na bazie migdałów, bez mąki, bezglutenowe. Pycha, koniecznie spróbuj ! Ja to ciasto piekę raczej w sezonie zimowym, gdy smak gorzkiej pomarańczy i kakao świetnie przeplata się z grudniowym klimatem, lecz niekoniecznie – smakuje przez cały Rok !
Szybkie do przygotowania, to bezglutenowe ciasto czekoladowe zachwyci każdego, kto lubi połączenie pomarańczy i czekolady…to naprawdę znakomity duet .
Składniki:
- 200 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 2 pomarańcze ekologiczne
- 200 g cukru brązowego
- 6 jajek
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Polewa:
- 100 g czekolady 70 % + 50 g śmietanki lub gęstego mleka kokosowego
Wykonanie:
- Pomarańcze wyszoruj i gotuj około 1 h w wodzie, po czym wystudź i zmiłuj na pulpę ( tak aby były wyczuwalne małe grudki ) wrz ze skórką.
- Wszystko razem zmiksuj wraz z pulpą, wylej do tortownicy średniej wielkości i piecz 45 – 50 min w 180 stopniach
- Gdy ciasto wystygnie, w rondelku podgrzej śmietankę, gdy zawrze zdejmij z palnika i wrzuć połamaną czekoladę, energicznie mieszaj i polej nią ciasto przyozdabiając plastrami świeżej pomarańczy.
Inspiracja do przepisu pochodzi z blogu moje wypieki :
https://tiny.pl/97f58
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Napisz proszę jak Ci smakowało, jeśli go upieczesz, będzie mi bardzo miło.
0 komentarzy