Pyszne gofry bezzbożowe i bezglutenowe. Wystarczy trochę cierpliwości i…ciasto gotowe ! Cały sekret tkwi w leżakowaniu i kiełkowaniu zbóż..
Takie gofry możesz przygotować w wersji na słono i na słodko.. Są dość wytrawne, jeśli lubisz słodkie to dołóż słodzidła.
Składniki na 2-3 porcje:
– 120 g ziaren amarntusa
– 230 g kaszy jaglanej
– 50 g słonecznika łuskanego
– 1 łyżka oliwy lub innego oleju
– 250 g wody
– 1,5 łyżki agawy lub syropu klonowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
-szczypta soli
Wykonanie:
– Amarantus, kaszę i słonecznik włożyć do dużego słoika i zalać wodą.
– dodać ocet, wymieszać
– Odstawić na 24 h
– Ziarna odcedzić i przełożyć do blendera, dodać szklankę wody, oliwę i sól oraz syrop i całość miksować na gładką masę. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dolej 1/4-1/2 szklanki wody. Ciasto jednak powinno być dość gęste.
– rozgrzać dobrze gofrownicę
– nakładać ciasto i piec po 4 minuty z każdej strony.
W wersji wegańskiej świetnie sprawdzi się gęsta śmietanka kokosowa i do tego konfitura wisniowa lub krem z nerkowców 🙂
Inspiracja pochodzi z książki ” Flexitarianizm” Kingi Paruzel.
Smacznego,
Magda
.
0 komentarzy