Bezzbożowe gofry bezglutenowe i wegańskie z ziaren – bez mąki

Magdalena Przyłudzka

24/01/2021

Pyszne gofry bezzbożowe i bezglutenowe.  Wystarczy trochę cierpliwości i…ciasto gotowe ! Cały sekret tkwi w leżakowaniu i kiełkowaniu zbóż..

Takie gofry możesz przygotować w wersji na słono i na słodko.. Są dość wytrawne, jeśli lubisz słodkie to dołóż słodzidła.

Składniki na 2-3 porcje:

– 120 g ziaren amarntusa
– 230 g kaszy jaglanej
– 50 g słonecznika łuskanego
– 1 łyżka oliwy lub innego oleju
– 250 g wody
– 1,5 łyżki agawy lub syropu klonowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
-szczypta soli

Wykonanie:
– Amarantus, kaszę i słonecznik włożyć do dużego słoika i zalać wodą.
– dodać ocet, wymieszać
– Odstawić na 24 h
– Ziarna odcedzić i przełożyć do blendera, dodać szklankę wody, oliwę i sól oraz syrop i całość miksować na gładką masę. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dolej 1/4-1/2 szklanki wody. Ciasto jednak powinno być dość gęste.
– rozgrzać dobrze gofrownicę
– nakładać ciasto i piec po 4 minuty z każdej strony.

W wersji wegańskiej świetnie sprawdzi się gęsta śmietanka kokosowa i do tego konfitura wisniowa lub krem z nerkowców 🙂

Inspiracja pochodzi z książki ” Flexitarianizm” Kingi Paruzel.

 

Smacznego,

Magda

 

.

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.