Świetne naleśniki z moczonej i fermentowanej soczewicy. Soczewica jest zdrowym roślinnym składnikiem diety, w której powinna się znaleźć ! Ogólnie jest lekkostrawna, ale bywa różnie, niektórych jednak wzdyma, powoduje niestrawność – jest na to bardzo prosty sposób- fermentuj ją. Zamocz na min 12 h, czasami potrzeba trochę dłużej około 16-18 – mocz do czasu aż zauważysz bąbelki powietrza i wyczujesz lekko kwaśny zapach. Taka fermentacja powoduje likwidację lektyn, kwasu fitynowego ( o lektykach i tym kwasie będą oddzielne posty ). Zachęcam do fermentowania i moczenia wszystkich strączków.
Składniki:
- 300 – 500 g suchej czerwonej soczewicy – zalewam wodą i fermentuję około 12-18 h
- mąka ryżowa około 3-6 łyżek
- 1 jajko ( możesz pominąć dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mielonego lnu )
- masło klarowane lub olej kokosowy 2 łyżki
- syrop ryżowy 2 łyżki ( można pominąć )
- szczypta soli
- woda lub mleko roślinne
link do filmu jaka gęstość ciasta klik
Wykonanie:
- Wymoczoną soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą,
- Przekładamy do blendera i z pozostałymi składniki miksujemy na gładką masę.
- Smażymy naleśniki na odrobinie oleju kokosowego
- Nadziewamy czym lubimy – dżem, smażone jabłka z cynamonem, lub na słono np. plasterki buraka, kozi ser i rukola 🙂
Możesz zamiast mąki ryżowej zamoczyć razem z soczewicą ryż w równych proporcjach. Pomijasz wtedy mąkę ryżową a pozostałe składniki pozostają bez zmian.
Polecam !
Magda
0 komentarzy