Można zrobić małe podpłomyki lub większe tacosy i nadziewać ulubionymi dodatkami. Kolor mega zachęca do zjedzenia, szczególnie dzieciom się podoba…:) Przygotowanie tego dania najlepiej rozłożyć w czasie – wieczorem dzień wcześniej zamocz fasolką, rano ugotuj. Buraki też warto mieć upieczone w zapasie i np. zamrożone. Ja piekę zazwyczaj całą blachę buraków, wtedy część mrożę. Wykorzystuję później do wielu potraw, czy to do kremu z buraczków, do ciast typu Brownie, tortilli czy naleśniki – też różowe mogą być. W ten sposób znacznie wzmacniasz wartość odżywczą przygotowywanych posiłków.
TACOSY/PODPŁOMYKI:
- 1 szklanka ugotowanego puree z buraka ( najlepiej go upiecz lub ugotuj na parze lub w małej ilości wody, którą odcedź po ugotowaniu ),
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 skrobi ( tapioka, ziemniaczana )
- 1/2 szklanki mąki ryżowej ( tu też możesz dowolnie zamieniać )
- sól około 1/2 łyżeczki,
- 2 łyżki oliwy
NADZIENIE:
- ugotowana fasolka adzuki
- awokado
- jogurt kokosowy
- marynowany jarmuż w oliwie i soku z cytryny
- paski papryki czerwonej
- wiórki czerwonej cebuli
- sałata lodowa pokrojona w paski
Wykonanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na tacosy.
- Ciasto niech odpocznie pół godzinki
- Odrywaj małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe i wałkuj na podsypanej stolnicy cienkie placki
- Rozgrzej dobrze patelnię i “smaż” na suchej patelni po 3 min z każdej strony aż pojawią się lekko przypalone pęcherzyki
- Przełóż na talerz i przykryj ściereczką, wtedy lekko zmiękną i będą bardziej elastyczne.
0 komentarzy