Tiramisu malinowe

Magdalena Przyłudzka

03/08/2023

  tiramisu-malinowe-wloskie

Włoch by się załamał słysząc nazwę “Tiramisu malinowe” ha, ha. Zapewniam że Ty się nie załamiesz…wręcz przeciwnie, będziesz zachwycona/ny ! Połączenie mascarpone z malinami i biszkoptami to naprawdę zgrane trio. Robię ten deser zawsze w lecie na większość spotkań towarzyskich. To tiramisu zachwyci gości, sukces gwarantowany. Jeśli nie wierzysz, po prostu spróbuj tego deseru 🙂

Czy jest ktoś kto nie lubi Tiramisu ? Ja uwielbiam, a w wersji z malinowym musem to już niebo w gębie ! Tiramisu oryginalne jest z espresso i amaretto…ja proponuje wersję bez kawy i bez alkoholu. Oczywiście uwielbiam tak samo to tradycyjne, ale ta wersja wymiata…tzn goście wymiatają wszystko z talerza…:))

No dobrze. Poczytaj dobrze wykonanie, tak aby Tobie wszystko wyszło, w razie czego zadawaj pytania. Próbowałam już wiele wersji zanim doszłam do tej. Przepisów od groma w internetach…Co się okazuje ? Rzadko ten deser nie wychodzi ale raz mi wyszła za rzadka masa. Przyczyną było mascarpone. Zawsze wybieraj włoskie. Jeśli po otworzeniu będzie rzadkie nawet nie rób z jego udziałem tego deseru. Unikam polskich firm produkujących mascarpone, wybieram włoskie, mam wtedy gwarancje udanego przepisu.

mus-malinowy-tiramisubiszkopty-tiramisu

tiramisu-owocowetiramisu-malinowe

Czytaj wskazówki pod wykonaniem.

Przepis na 8 porcji ( 10 mniejszych )

  • 750 g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 100 -110 g białek z żółtek ( z 3-4 jaj zależy jakiej wielkości) *
  • 300 g biszkoptów włoskich podłużnych “Savoiardi”
  • 120 g cukru pudru

Mus malinowy:

  • 300 g mrożonych malin lub 400 g świeżych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ew. 1 łyżka cukru pudru

tiramisu-malinowe

tiramisu-malinowe

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotować mus – maliny przełożyć do garnka i podgrzać aż się rozmrożą i puszczą sok. Zdjąć z palnika  i przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Jeśli będą używane świeże owoce to równieżjes podgrzej aż do puszczenia soku, wtedy łatwo je przetrzeć przez sitko.
  2. Do musu z malin dołożyć sok z cytryny i ew. cukier. Mus powinien być raczej kwaśny niż za słodki, możesz go pominąć. Może wyjść mniej lub więcej musu, dopełnij wodą do minimum 220 ml, tyle musi być lecz jak wyjdzie 250 też jest OK.
  3. Jajka spryskać środkiem dezynfekującym na bazie alkoholu ( nie jest to konieczna ale to robię dla pewności )
  4. Po dezynfekcji sparzyć je dodatkowo wrzątkiem, przelać szybko zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
  5. Gdy jajka będą suche oddzielić ostrożnie żółtka od białek. Nie może żółtko przedostać się do białek ponieważ się nie ubiją.
  6. 5 żółtek ubijać z 70 g cukru pudru na wysokich obrotach przez min 10 minut. Czas jest bardzo ważny aby żółtka były mocno ubite.
  7. Do ubitych żółtek dodajemy całe mascarpone i na wolniejszych obrotach delikatnie ubijamy tylko do połączenia.
  8. Białka zważyć – powinno być 100 g, ubić na początku bez cukru około 1  – 2 minut bez cukru po czym dać 50 g cukru pudru i ubić na bardzo sztywną pianę, która po przechyleniu w ogóle się nie rusza. Naczynie w którym będą ubijane białka musi być czyste i suche.
  9. Pianę połączyć z masą serowo – żółtkową mieszając delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.
  10. Przygotować naczynie – może być forma wyłożona papierem lub naczynie żaroodporne. Dobrze sprawdzi się również kwadratowa forma z odpinaną obręczą.
  11. Biszkopty rozdzielić na dwie porcje.
  12. Każdy biszkopt maczać z jednej i drugiej strony w musie i układać w naczyniu jeden obok drugiego. Należy trzymać jedną stronę biszkopta mniej więcej 5 sekund tak aby się nie rozpadły w rękach. Tradycyjnie macza się w espresso i jest to dosłownie 1 -2 sekundy, mus tak szybko się nie wchłania więc tu należy dłużej, tak aby cały biszkopt był oblany musem.
  13. Na pierwszą warstwę wyłożyć połowę kremu i na to kolejną warstwę biszkoptów które maczać  w pozostałym musie. Jeśli go zostanie to łyżką już polać po biszkoptach i po bokach. Ponownie krem, to już druga warstwa i ostatnia.
  14. Włożyć  całość do lodówki na minimum 14 h niczym nie przykrywając.
  15. Po tym czasie oprószyć górę dość sowicie kakao.
  16. Deser kroić gdy jest schłodzony, podawać raczej odrazu.

Wskazówki :

  1. Zobacz krótkie REELS na Instagramie jak wygląda krem i wykonanie Tiramisu malinowego KLIK
  2. Deser w tej wersji dobrze trzyma formę, ładnie się kroi.
  3. Ważne ubicie odpowiednio długo żółtek.
  4. Mascarpone wybieraj dobrej jakości, włoskie.
  5. Maliny możesz zamienić na truskawki.
  6. Deser musi leżeć w lodówce min 12 h ale najlepiej się kroi gdy poleży nawet 14-16 h
  7. Jeśli by się zdażyło, że krem będzie zbyt rzadki, zrób deser w pucharkach. Wtedy będzie jedzony łyżeczką bezpośrednio i będzie równie pyszny. Zobacz krótki film jak powinien wyglądać krem KLIK

Jeśli masz ochotę zjeść pyszny lekki deser, zrób to tiramisu…lub chcesz naprawdę zadowolić kubki smakowe Twoich gości – zrób ten deser 🙂 Największe zalety to: lekkość, szybkość wykonania, zawsze dostępne składniki bez względu na sezon oraz zadowolenie gości i domowników.

Jest jedno “ale” – ten włoski smakołyk uzależnia…;)

Pozdrawiam,

Magda

ZAPRASZAM DO SKLEPU GDZIE ZNAJDZIESZ NAJLEPSZE PRZEPISY NA CIASTA I TORTY KLIK

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.