TACOSY BEZGLUTENOWE Z WARZYWAMI

Magdalena Przyłudzka

18/06/2020

tacosy bezglutenoweBardzo pyszniaste a w dodatku zdrowe :), a mowa tu o bezglutenowych tortillach, które w składzie zawierają: pieczony batat i zdrowe zboża .  Nadziewaj czym chcesz, czym lubisz. W mojej propozycji tacosy nadziałam: awokado, ogórkiem zielonym i pieczoną papryką. Sos na bazie jogurtu. Swietnie sprawdzą się jakieś pikle domowego dzieła, np. rzodkiewka…mmm…robiłam ostatnio na Święta, przepis wkrótce 🙂  Skłamałabym , jeśli powiem że to danie szybkie jest. Trochę pracy z tortillkami…ale warto, możesz narobić więcej i zamrozić lub trzymać w lodówce do 3 dni i później podgrzać. Takie bezglutenowe „placki” mogą zastąpić pieczywo, można zabrać do pracy lub na wycieczkę.

Składniki:

TACOSY/PODPŁOMYKI:

  • 1 szklanka ugotowanego puree z batatu ( najlepiej go upiecz lub ugotuj na parze lub w małej ilości wody, którą odcedź po ugotowaniu ),
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 skrobi ( tapioka, ziemniaczana )
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ( tu też możesz dowolnie zamieniać )
  • sól około 1/2 łyżeczki,
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na tacosy.
  2. Ciasto niech odpocznie pół godzinki
  3. Odrywaj małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe i wałkuj na podsypanej stolnicy cienkie placki
  4. Rozgrzej dobrze patelnię i “smaż” na suchej patelni po 3 min z każdej strony aż pojawią się lekko przypalone pęcherzyki
  5. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką, wtedy lekko zmiękną i będą bardziej elastyczne.

DODATKI:

  • co lubisz 🙂 Ja swoje nadziałam awokado, pieczoną papryką, grillowanym indykiem, sos na bazie jogurtu i majonezu.

 

Polecam, smacznego !

Magda

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.