Bardzo pyszniaste a w dodatku zdrowe :), a mowa tu o bezglutenowych tortillach, które w składzie zawierają: pieczony batat i zdrowe zboża . Nadziewaj czym chcesz, czym lubisz. W mojej propozycji tacosy nadziałam: awokado, ogórkiem zielonym i pieczoną papryką. Sos na bazie jogurtu. Swietnie sprawdzą się jakieś pikle domowego dzieła, np. rzodkiewka…mmm…robiłam ostatnio na Święta, przepis wkrótce 🙂 Skłamałabym , jeśli powiem że to danie szybkie jest. Trochę pracy z tortillkami…ale warto, możesz narobić więcej i zamrozić lub trzymać w lodówce do 3 dni i później podgrzać. Takie bezglutenowe „placki” mogą zastąpić pieczywo, można zabrać do pracy lub na wycieczkę.
Składniki:
TACOSY/PODPŁOMYKI:
- 1 szklanka ugotowanego puree z batatu ( najlepiej go upiecz lub ugotuj na parze lub w małej ilości wody, którą odcedź po ugotowaniu ),
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 skrobi ( tapioka, ziemniaczana )
- 1/2 szklanki mąki ryżowej ( tu też możesz dowolnie zamieniać )
- sól około 1/2 łyżeczki,
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na tacosy.
- Ciasto niech odpocznie pół godzinki
- Odrywaj małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe i wałkuj na podsypanej stolnicy cienkie placki
- Rozgrzej dobrze patelnię i “smaż” na suchej patelni po 3 min z każdej strony aż pojawią się lekko przypalone pęcherzyki
- Przełóż na talerz i przykryj ściereczką, wtedy lekko zmiękną i będą bardziej elastyczne.
DODATKI:
- co lubisz 🙂 Ja swoje nadziałam awokado, pieczoną papryką, grillowanym indykiem, sos na bazie jogurtu i majonezu.
Polecam, smacznego !
Magda
0 komentarzy