Sos do Bolognese lub sos Bolognese… może być również podany z makaronem…z cukinii 🙂 Powiem Ci, że jest świetny. Taki posiłek syci na długo, cukinia zawiera mnóstwo błonnika, żelazo, magnez, potas. Działo odkwaszająco na organizm – jest doskonałym dodatkiem do mięs.
Składniki:
- 2 cukinie starte na makaron, do tego możesz użyć obieraczki do warzyw julienne lub specjalnego urządzenia.
- 500 g mielonego mięsa ( lub tofu twardego )
- passata 1 l
- 2 puszki pomidorów
- 2 marchewki starte na grubych oczkach
- 4 ząbki czosnku posiekane drobno
- 1 cebula posiekana drobno
- oregano i bazylia po – 1 łyżeczka
- ser cheddar lub parmezan
- 3 łyżki oleju kokosowego
- sólo i pieprz
Wykonanie:
- Cukinię lekko podsmaż aż zmięknie.
- Na oleju podsmaż cebulkę, dołóż czosnek posiekany i lekko zrumień
- Dołóż marchewkę, i mięso, smaż około 10 min aż mięso odparuje.
- Dołóż passatę i pomidory z puszki, przypraw i gotuj około 1 h.
- Jeśli sos jest mało wyraźny dołóż 2 łyżki koncentratu , dopraw jak lubisz.
Jeśli przyrządzasz wersję wege tofu dodaj pokruszone na samym końcu gotowania.
Smacznego,
Magda
.
0 komentarzy