Spaghetti Bolognese bez glutenu – makaron z cukinii

Magdalena Przyłudzka

23/10/2020

b

Sos do Bolognese lub sos Bolognese… może być również podany z makaronem…z cukinii 🙂 Powiem Ci, że jest świetny. Taki posiłek syci na długo, cukinia zawiera mnóstwo błonnika, żelazo, magnez, potas. Działo odkwaszająco na organizm – jest doskonałym dodatkiem do mięs.

Składniki:

  • 2 cukinie starte na makaron, do tego możesz użyć obieraczki do warzyw julienne lub specjalnego urządzenia.

 

  • 500 g mielonego mięsa ( lub tofu twardego )
  • passata 1 l
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • 4 ząbki czosnku posiekane drobno
  • 1 cebula posiekana drobno
  • oregano i bazylia po – 1 łyżeczka
  • ser cheddar lub parmezan
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sólo i pieprz

Wykonanie:

  1. Cukinię lekko podsmaż aż zmięknie.
  2. Na oleju podsmaż cebulkę, dołóż czosnek posiekany i lekko zrumień
  3. Dołóż marchewkę, i mięso, smaż około 10 min aż mięso odparuje.
  4. Dołóż passatę i pomidory z puszki, przypraw i gotuj około 1 h.
  5. Jeśli sos jest mało wyraźny dołóż 2 łyżki koncentratu , dopraw jak lubisz.

Jeśli przyrządzasz wersję wege tofu dodaj pokruszone na samym końcu gotowania.

 

Smacznego,

Magda

 

 

.

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.