Magdalena Przyłudzka

29/02/2024

sernik-kremowy-kalmakowy

🍨 Zachwycisz się gładkości i niezwykłą delikatnością tego kajmakowego sernika !Oprócz polewy z kajmaku zawiera jeszcze w sobie ten cudowny krówkowy smak. Zobacz przepis i czym prędzej go zapisz aby nie zginął.

🏝️Ten deser to prawdziwy raj dla podniebienia wszystkich smakoszów kajmaku lub krówki. Kto nie marzył o serniku, który przypomina rajskie smaki? Już teraz masz okazję zanurzyć się w cudownym kremowym serniku kajmakowym z polewą kajmakową. To więcej niż deser – to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które roztapia się w ustach i oczarowuje każdym kęsem! 😍

Przepis na sernik kajmakowy:

Tortownica 23 cm 

Spód:

200 g ciastek owsianych w czekoladzie lub bez

50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

Na sernik:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 500 mascarpone
  • 700 twaróg 
  • 120 cukier drobny
  • 5 jaj
  • Kajmak ( masa krówkowa ) 400 g
  • 40 g mąka ziemniaczana 
  • 1/2 łyżeczek soli

Na wierzch:

  • 250 g kajmaku
  • 100 g orzechów włoskich grubo posiekanych, uprażonych

sernik-kajmakowy

  1. Składniki na spód zmiksować i połączyć z masłem. Wymieszać.
  2. Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając na wierzch oraz boki wyłożyć papierem wycinając z niego pasy na wysokość tortownicy. To ważne ponieważ sernik się przyklei jeśli nie będzie papieru.
  3. Mieszanką z ciasteczek wylepić spód i boki tak na 1 cm wysokości. Spód będzie dość cienki, tak ma być. 
  4. Składniki na sernik zmiksować razem na niskich obrotach tylko do połączenia. Nie ubijać zbyt długo. 
  5. Wylać na spód i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 60 minut. Studzić w piekarniku przez 2 h po czym otworzyć trochę drzwiczki. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
  6. Na wierzch wyłożyć kajmak i posypać orzechami. 

Koniecznie spróbuj tego deseru. 

Zapraszam na Instagram KLIK gdzie pokazuję w krótkich filmach wykonanie tego sernika.

sernik-kremowy-kajmakowy

Może spodoba Ci się ten przepis ?

BABKA CYTRYNOWA Z GOTOWANYCH CYTRYN

babka-cytrynowa-wielkanocna

Pozdrawiam i smacznego,

Magda Smakowepasje

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.