🍨 Zachwycisz się gładkości i niezwykłą delikatnością tego kajmakowego sernika !Oprócz polewy z kajmaku zawiera jeszcze w sobie ten cudowny krówkowy smak. Zobacz przepis i czym prędzej go zapisz aby nie zginął.
🏝️Ten deser to prawdziwy raj dla podniebienia wszystkich smakoszów kajmaku lub krówki. Kto nie marzył o serniku, który przypomina rajskie smaki? Już teraz masz okazję zanurzyć się w cudownym kremowym serniku kajmakowym z polewą kajmakową. To więcej niż deser – to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które roztapia się w ustach i oczarowuje każdym kęsem! 😍
Przepis na sernik kajmakowy:
Tortownica 23 cm
Spód:
200 g ciastek owsianych w czekoladzie lub bez
50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
Na sernik:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 500 mascarpone
- 700 twaróg
- 120 cukier drobny
- 5 jaj
- Kajmak ( masa krówkowa ) 400 g
- 40 g mąka ziemniaczana
- 1/2 łyżeczek soli
Na wierzch:
- 250 g kajmaku
- 100 g orzechów włoskich grubo posiekanych, uprażonych
- Składniki na spód zmiksować i połączyć z masłem. Wymieszać.
- Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając na wierzch oraz boki wyłożyć papierem wycinając z niego pasy na wysokość tortownicy. To ważne ponieważ sernik się przyklei jeśli nie będzie papieru.
- Mieszanką z ciasteczek wylepić spód i boki tak na 1 cm wysokości. Spód będzie dość cienki, tak ma być.
- Składniki na sernik zmiksować razem na niskich obrotach tylko do połączenia. Nie ubijać zbyt długo.
- Wylać na spód i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 60 minut. Studzić w piekarniku przez 2 h po czym otworzyć trochę drzwiczki. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na wierzch wyłożyć kajmak i posypać orzechami.
Koniecznie spróbuj tego deseru.
Zapraszam na Instagram KLIK gdzie pokazuję w krótkich filmach wykonanie tego sernika.
Może spodoba Ci się ten przepis ?
BABKA CYTRYNOWA Z GOTOWANYCH CYTRYN
Pozdrawiam i smacznego,
Magda Smakowepasje
0 komentarzy