Pieczone żeberka – keto dieta

Magdalena Przyłudzka

07/09/2020

Pieczone żeberka wieprzowe, podane z dużą ilością warzyw to bardzo syte danie na diecie ketogenicznej i nie tylko. Warto dobrze poszukać i kupić mięso ekologiczne ze sprawdzonego źródła.

Moje żeberka podałam z gotowanymi buraczkami, których słodki smak świetnie komponuje się z wieprzowiną. Jeśli jesteś dodatkowo na diecie niskowęglowodanowej to zamień buraki na inne warzywa. Pamiętaj również o proporcjach – 3/4 talerza to warzywa 🙂 pozostałe to mięso – dbajmy o równowagę kwasowo -zasadową.

 

Składniki na 4 osoby

  • 1 – 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 4 ugotowane buraki
  • 6 ogórków kiszonych
  • główka sałaty lodowej
  • wiórki czerwonej cebuli
  • 1/2 dużego brokułu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sos do sałatki
  • szczypiorek

Marynata do mięsa:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Wszystko razem miksujemy na pastę.

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

  1. Żeberka kroimy na porcje. Obtaczamy w marynacie, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy około 1 h – 1 i 15 min – aż się marynata zarumieni ale uważaj żeby mięso za bardzo się nie wysuszyło.
  3. Buraki wraz z ogórkiem kiszonym kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, octem balsamicznym.
  4. Brokuły blanszujemy.
  5. Sałatę lodową kroimy i mieszamy z wiórkami cebuli czerwonej.
  6. Na talerzu rozkładamy: żeberko , brokuły, sałatkę z buraków, sałatę lodową. Polewamy wszystko dressingiem i posypujemy suto szczypiorkiem.

Smacznego,

Magda

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.