Pieczone żeberka wieprzowe, podane z dużą ilością warzyw to bardzo syte danie na diecie ketogenicznej i nie tylko. Warto dobrze poszukać i kupić mięso ekologiczne ze sprawdzonego źródła.
Moje żeberka podałam z gotowanymi buraczkami, których słodki smak świetnie komponuje się z wieprzowiną. Jeśli jesteś dodatkowo na diecie niskowęglowodanowej to zamień buraki na inne warzywa. Pamiętaj również o proporcjach – 3/4 talerza to warzywa 🙂 pozostałe to mięso – dbajmy o równowagę kwasowo -zasadową.
Składniki na 4 osoby
- 1 – 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 4 ugotowane buraki
- 6 ogórków kiszonych
- główka sałaty lodowej
- wiórki czerwonej cebuli
- 1/2 dużego brokułu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sos do sałatki
- szczypiorek
Marynata do mięsa:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wszystko razem miksujemy na pastę.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Żeberka kroimy na porcje. Obtaczamy w marynacie, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 1 h – 1 i 15 min – aż się marynata zarumieni ale uważaj żeby mięso za bardzo się nie wysuszyło.
- Buraki wraz z ogórkiem kiszonym kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, octem balsamicznym.
- Brokuły blanszujemy.
- Sałatę lodową kroimy i mieszamy z wiórkami cebuli czerwonej.
- Na talerzu rozkładamy: żeberko , brokuły, sałatkę z buraków, sałatę lodową. Polewamy wszystko dressingiem i posypujemy suto szczypiorkiem.
Smacznego,
Magda
0 komentarzy