Kruche ciasto z borówkami/jagodami i kruszonką to idealny deser na każdą okazję. 🌞 Dzięki soczystym borówkom i chrupiącej kruszonce, ten wypiek zachwyci Twoje podniebienie i stanie się ulubionym ciastem w Twoim domu. Sprawdź mój przepis krok po kroku!
Przepis na Kruche Ciasto z Jagodami i Kruszonką
Składniki na okrągłą tortownicę o wymiarach 26 – 28 cm
- 230 g mąki
- 130 g masła
- 85 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 duże żółtko lub 2 małe
- 1,5 łyżki wody
Nadzienie:
- 650 jagód leśnych ( mogą być borówki amerykańskie z tym, że wtedy zwiększ ilość skrobi do 80 g)
- 65 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g cukru
Wszystko wymieszać w misce, odstawić.
Kruszonka:
- 120 g masła
- 210 g mąki
- 90 g cukru pudru
Masło rozpuścić, przestudzić i wyrobić kruszonkę z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, sól wymieszać. Dodać pokrojone masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, wyrobić krótko gładkie ciasto. Chłodzić 1 h.
Piekarnik nagrzać na 185 stopni. Formę do tarty lub tortownicę z odpinaną obręczą wysmarować masłem i posypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć do formy wylepiając boki na wys 3 cm. Nakłuć widelcem.
Papier do pieczenia posmarować obficie olejem kokosowym i tą tłustą stroną przełożyć na ciasto. Wysypać na niego obciążenie.
Sam spód piec z obciążeniem 25 minut. Wyjąć i studzić 10 min po czym zdjąć ostrożnie papier.
Na spód wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Ciasto schładzaj na kratce przez 15 minut, następnie odepnij obręcz i jeszcze schładzaj. Przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem i zajadaj.
WSKAZÓWKI:
- ciasto możesz upiec w prostokątnej formie lub naczyniu żaroodpornym
- Można ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę i lekko uklepać, będzie bardziej “kruszące”
- Możesz upiec z połowy porcji i zrobić piękną tartę
Jeśli szukasz przepisu na pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, kruche ciasto z jagodami i kruszonką to doskonały wybór. Ten przepis jest idealny na letnie popołudnia, kiedy chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym. Spróbuj już dziś i ciesz się smakiem lata!
A może spodoba Ci się ten przepis?
JAGODZIANKI – PYSZNE BUŁECZKI Z OWOCAMI
0 komentarzy