Odkryj tajniki chrupiących ciastek z intensywnym smakiem czekolady. Często doświadczasz rozczarowania, gdy Twoje ciasteczka wychodzą mało chrupiące? Brak tej satysfakcji przy każdym kęsie sprawia, że szukasz alternatywnych rozwiązań?
Witaj miłośniku smakowitych wypieków! Mam dla Ciebie rozwiazanie 🙂
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach świeżo pieczonych ciastek wypełniający Twoją kuchnię? Dzisiaj chcę podzielić się z Tobą sekretem, który sprawi, że Twoje podniebienie osiągnie nirwanę smaku. Oto mój niezawodny przepis na najbardziej ekscytujące chrupiące ciastka z czekoladą, które pokochają wszyscy!
Składniki na 10 – 20 sztuk
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/3 kubka brązowego cukru drobnego
- 1/3 kubka jasnego cukru drobnego
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 żółtka w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kubka białej mąki ryżowej
- 1 i 1/2 kubka mąki pszennej tortowej
- 180 g dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady 50 – 70%
Wykonanie:
- Masło, sól i obydwa cukry ucierać do białości i puszystości, tak około 3 minuty
- Dodać żółtka, ubijać 1 minutę.
- Dodać proszek do pieczenia, mąkę ryżową i połowę pszennej, ucierać chwilę i dołożyć drugą połowę mąki.
- Dodać czekoladę i wyrobić dłońmi w rulon, owinąć folią lub papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około 2h.
- Gdy ciasto już stwardnieje, pokrój je ostrym nożem na plastry o wysokości 1 cm, formułuj okrągłe ciasteczka. Dobrze robi się to szerokim nożem, nadaj im kształt po bokach klepiąc nożem i od góry spłaszczaj szeroką stroną noża. Wtedy ładnie będą wyglądały.
- Piecz w 180 stopniach 15 min lub dłużej. Wszystko zależy jakiej grubości zrobisz ciastko. Ma mieć zarumienione boki i spód, wtedy najsmaczniejsze. Studzić na kratce, jeść dopiero gdy dobrze wystygną.
Wskazówki:
- Podczas pracy czekolada lubi wypadać, nie przejmuj się tym, wystarczy że uformujesz ciastka wyrównując już na blaszce.
- Ciastka nie rozlewają się zbyt bardzo, rosną tylko delikatnie.
- Pomimo tego, że wydają się “grube” są bardzo chrupiące…bez względu na to jak będą wysokie i duże.
- Przechowuj je szczelnie zamknięte wtedy nie utracą chrupkości.
🕒Zaplanuj swoje pieczenie
Przygotuj listę zakupów i zrób miejsce w kalendarzu na stworzenie tych pysznych ciastek. Gwarantuję, że nie pożałujesz! 📝
Daj znak w komentarzu czy lubisz takie ciastek chrupiące czekoladowe ciastka “Pieguski” ?
Smacznego,
Magda
0 komentarzy