Kruche ciastka z czekoladą

Magdalena Przyłudzka

08/03/2024

-ciastka-z-czekolada-pieguski-chrupiace-przepis-najlepsze

Odkryj tajniki chrupiących ciastek z intensywnym smakiem czekolady. Często doświadczasz rozczarowania, gdy Twoje ciasteczka wychodzą mało chrupiące? Brak tej satysfakcji przy każdym kęsie sprawia, że ​​szukasz alternatywnych rozwiązań?

Witaj miłośniku smakowitych wypieków! Mam dla Ciebie rozwiazanie 🙂

Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach świeżo pieczonych ciastek wypełniający Twoją kuchnię? Dzisiaj chcę podzielić się z Tobą sekretem, który sprawi, że Twoje podniebienie osiągnie nirwanę smaku. Oto mój niezawodny przepis na najbardziej ekscytujące chrupiące ciastka z czekoladą, które pokochają wszyscy!

chrupiące-mocno-czekoladowe-ciasteczka

Składniki na 10 – 20 sztuk

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/3 kubka brązowego cukru drobnego
  • 1/3 kubka jasnego cukru drobnego
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka białej mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 kubka mąki pszennej tortowej
  • 180 g dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady 50 – 70%

Wykonanie:

  1. Masło, sól i obydwa cukry ucierać do białości i puszystości, tak około 3 minuty
  2. Dodać żółtka, ubijać 1 minutę.
  3. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ryżową i połowę pszennej, ucierać chwilę i dołożyć drugą połowę mąki.
  4. Dodać czekoladę i wyrobić dłońmi w rulon, owinąć folią lub papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około 2h.
  5. Gdy ciasto już stwardnieje, pokrój je ostrym nożem na plastry o wysokości 1 cm, formułuj okrągłe ciasteczka. Dobrze robi się to szerokim nożem, nadaj im kształt po bokach klepiąc nożem i od góry spłaszczaj szeroką stroną noża. Wtedy ładnie będą wyglądały.
  6. Piecz w 180 stopniach 15 min lub dłużej. Wszystko zależy jakiej grubości zrobisz ciastko. Ma mieć zarumienione boki i spód, wtedy najsmaczniejsze. Studzić na kratce, jeść dopiero gdy dobrze wystygną.

Wskazówki:

  • Podczas pracy czekolada lubi wypadać, nie przejmuj się tym, wystarczy że uformujesz ciastka wyrównując już na blaszce.
  • Ciastka nie rozlewają się zbyt bardzo, rosną tylko delikatnie.
  • Pomimo tego, że wydają się “grube” są bardzo chrupiące…bez względu na to jak będą wysokie i duże.
  • Przechowuj je szczelnie zamknięte wtedy nie utracą chrupkości.

🕒Zaplanuj swoje pieczenie

Przygotuj listę zakupów i zrób miejsce w kalendarzu na stworzenie tych pysznych ciastek. Gwarantuję, że nie pożałujesz! 📝

Daj znak w komentarzu czy lubisz takie ciastek chrupiące czekoladowe ciastka “Pieguski” ?

Smacznego,

Magda

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.