Na ten ciekawy przepis natrafiłam w książce Sary Wilson ” 306 przepisów bez cukru “. Nazwany został ” Nomato ” . Dla mnie ten sos doskonale zastępuje ketchup, dobrze komponuje się z warzywami, zwłaszcza pieczonymi, z jajkami sadzonymi, świetny jako dodatek do szakszuki na bazie papryki i cukinii.
Składnik na 1 L słoik:
- 1 duży burak pokrojony na kawałki
- 3 duże marchewki pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selery naciowego pokrojonego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 l bulionu lub wody
- 4-5 oliwek czarnych Kalamata ( można pominąć lecz dodają smaku umami )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki oprócz oliwek wrzuć do garnka, polej oliwą i przysmażaj około 10-15 minut aż cebula i warzywa lekko się zrumienią.
- Zalej bulionem ( tylko aby przykrył warzywa )
- Gotuj do miękkości.
- Dołóż oliwki i sok z cytryny oraz sól – zmiksuj wszystko na gładki krem, gęstość reguluj płynem.
- Dopraw, może więcej cytryny lub soli. Sos powinien być słodko – kwaśny.
Z podanej porcji wychodzi litrowy słoik, część możesz zamrozić, fajnie mrozi się w silikonowych foremkach na babeczki.
Jeśli będzie Ci się wydawało, że jest go za dużo, możesz sos wkręcić do zupy krem np. dyniowej lub krem z buraczków. Nic nie może się zmarnować 🙂
Polecam,
Magda
.
0 komentarzy