Kasza jaglana z pesto

Magdalena Przyłudzka

18/06/2020

Na bazie zdrowej kaszy jaglanej można tworzyć wiele zdrowych posiłków. Kasza jaglana znana ze swych właściwości odkwaszających jest bardzo wskazana przy różnych infekcjach. Posiada działanie osuszające, będzie zbawienna przy katarach i mokrych kaszlach.

Pesto zrobiłam z mieszanki rukoli, szpinaku i jarmużu – do takiego zielonego sosu możesz wrzucić dosłownie wszystko – liście rzodkiewki, kalarepy, nać z marchewki młodej, liście brokułu 🙂 jeśli korzystasz z ekologicznych warzyw to naprawdę warto wykorzystać każdą część z roślinki.

Możesz urozmaicić danie, dodając pomidorki koktajlowe lub dołożyć więcej grillowanych warzyw np. Bakłażana i paprykę.

Składniki:

  • Pesto – garść zieleniny, garść orzechów lub pestek słonecznika, dyni, oliwa duży chlust, sól, sok z 1/2 cytryny. Nie podaję równych proporcji, dlatego, że zawsze robię większą ilość, reguluj ilość składników w zależności od preferencji smakowych, pesto ma być bardzo wyraźne w smaku, kwaśne, dość słone. Jeśli używasz nabiał w diecie dorzuć kawałek parmezany około 50 g lub innego twardego sera, podkręci to mocno smak, jeśli jesteś na diecie wegańskiej dosyp 2 łyżki drożdży suchych nieaktywnych.
  • Ugotowana kasza jaglana na sypko
  • Cukinia 2 sztuki pokrojona w grubsze plastry – upiecz w piekarniku lub grilluj.
  • Pestki granatu

Gotowe !

Inspiracja zaczerpnięta z książki Marka Zaremby „ Jaglany Detoks „

Polecam !

Smacznego 🙂 

Magda 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.