Na bazie zdrowej kaszy jaglanej można tworzyć wiele zdrowych posiłków. Kasza jaglana znana ze swych właściwości odkwaszających jest bardzo wskazana przy różnych infekcjach. Posiada działanie osuszające, będzie zbawienna przy katarach i mokrych kaszlach.
Pesto zrobiłam z mieszanki rukoli, szpinaku i jarmużu – do takiego zielonego sosu możesz wrzucić dosłownie wszystko – liście rzodkiewki, kalarepy, nać z marchewki młodej, liście brokułu 🙂 jeśli korzystasz z ekologicznych warzyw to naprawdę warto wykorzystać każdą część z roślinki.
Możesz urozmaicić danie, dodając pomidorki koktajlowe lub dołożyć więcej grillowanych warzyw np. Bakłażana i paprykę.
Składniki:
- Pesto – garść zieleniny, garść orzechów lub pestek słonecznika, dyni, oliwa duży chlust, sól, sok z 1/2 cytryny. Nie podaję równych proporcji, dlatego, że zawsze robię większą ilość, reguluj ilość składników w zależności od preferencji smakowych, pesto ma być bardzo wyraźne w smaku, kwaśne, dość słone. Jeśli używasz nabiał w diecie dorzuć kawałek parmezany około 50 g lub innego twardego sera, podkręci to mocno smak, jeśli jesteś na diecie wegańskiej dosyp 2 łyżki drożdży suchych nieaktywnych.
- Ugotowana kasza jaglana na sypko
- Cukinia 2 sztuki pokrojona w grubsze plastry – upiecz w piekarniku lub grilluj.
- Pestki granatu
Gotowe !
Inspiracja zaczerpnięta z książki Marka Zaremby „ Jaglany Detoks „
Polecam !
Smacznego 🙂
Magda
0 komentarzy