Hummus z suszonymi pomidorami

Magdalena Przyłudzka

24/06/2020

Hummus to taka magiczna przekąska, która może być spożywana samodzielnie lub z dodatkiem innych przekąsek. Wtedy stanowi bardzo syty posiłek. Można go przyrządzić na wiele sposobów, warto mieć zawsze pod ręką w lodówce, gdyż z jego pomocą można przygotować szybkie danie. Może nawet posłużyć jako sos do spaghetti, to bardzo kluczowy składnik zwłaszcza przy diecie bez mięsa.

Przepis

Składniki:
  • ugotowana ciecierzyca – 16 łyżek ( lub
  • suszone pomidory na słońcu – 3 – 4 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • tahini  – 1 – 2 łyżki
  • kolendra mielona – 2 szczypty
  • kozieradka mielona – 2 szczypty
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • woda z moczenia pomidorów – 2 łyżki
  • sól – 2 szczypty większe
  • pieprz – 1 szczypta
Wskazówki:
Pastę z cieciorki można modyfikować na wiele sposobów, pomidory suszone pokrój na małe kawałeczki. Doskonale sprawdzą się też te moczone w oliwie. Wybieraj pomidory suszone w naturalny sposób i bez środków konserwujących.Polecam krem nie tylko ze względu na przyjemność płynącą z jedzenia ale również ze względu na wysoką wartość odżywczą tej smacznej przekąski. Cieciorka bogata w łatwo przyswajalne białko roślinne, sezam czyli tahini bogate w wapno i suszone pomidory pełne antyutleniaczy przeciwdziałającym nowotworom, witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy i inne mikroelementy.
Polecam moje  ebooki kulinarne  KLIK
Wykonanie:
  1.  Pomidory suszone moczymy na 2 – 3 h w przegotowanej ostudzonej wodzie ( można nawet na całą noc, pomidory mają być całe przykryte wodą )
  2. Czosnek pieczemy w piekarniku z łupką przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Za pomocą blendera miksujemy razem: cieciorkę, tahinę, pomidory, czosnek bez skórki, sok z cytryny i przyprawy.
  4. Dodajemy wodę z moczenia pomidorów ale w takiej ilości aby uzyskać gęstość jaka Ci odpowiada. Ja wlałam prawie całą.
  5. Kosztuj i doprawiaj wedle gustu. Kozieradka jest lekko gorzka więc nie przesadź z ilością, ja dałam około pół łyżeczki.
  6. Pasta prawie gotowa, hummus skropić oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj pomidorkami suszonymi lub świeżymi koktajlowymi przekrojonymi na pół.

Jak ugotować świeżą ciecierzycę ?

  1. Cieciorkę moczymy całą noc w wodzie. Jeśli boisz się  wzdęć wymień 2 -3 razy wodę w której się moczy. Naprawdę pomaga. Pomocne przeciw wzdęciom jest również Kombu, kawałek glonu włóż do gotującej się ciecierzycy
  2.  Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny. 
  3. Gotuj ciecierzycę przez pierwsze 15 min z otwartą pokrywką, zbierz pianę po czym przykryj i na małym ogniu, gotuj do miękkości. Może to potrwać nawet 1,5 h
Smacznego!
Polecam inne smakowe hummusy KLIK
Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.