Hummus to taka magiczna przekąska, która może być spożywana samodzielnie lub z dodatkiem innych przekąsek. Wtedy stanowi bardzo syty posiłek. Można go przyrządzić na wiele sposobów, warto mieć zawsze pod ręką w lodówce, gdyż z jego pomocą można przygotować szybkie danie. Może nawet posłużyć jako sos do spaghetti, to bardzo kluczowy składnik zwłaszcza przy diecie bez mięsa.
Przepis
- ugotowana ciecierzyca – 16 łyżek ( lub
- suszone pomidory na słońcu – 3 – 4 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- tahini – 1 – 2 łyżki
- kolendra mielona – 2 szczypty
- kozieradka mielona – 2 szczypty
- sok z cytryny – 2 łyżki
- woda z moczenia pomidorów – 2 łyżki
- sól – 2 szczypty większe
- pieprz – 1 szczypta
- Pomidory suszone moczymy na 2 – 3 h w przegotowanej ostudzonej wodzie ( można nawet na całą noc, pomidory mają być całe przykryte wodą )
- Czosnek pieczemy w piekarniku z łupką przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Za pomocą blendera miksujemy razem: cieciorkę, tahinę, pomidory, czosnek bez skórki, sok z cytryny i przyprawy.
- Dodajemy wodę z moczenia pomidorów ale w takiej ilości aby uzyskać gęstość jaka Ci odpowiada. Ja wlałam prawie całą.
- Kosztuj i doprawiaj wedle gustu. Kozieradka jest lekko gorzka więc nie przesadź z ilością, ja dałam około pół łyżeczki.
- Pasta prawie gotowa, hummus skropić oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj pomidorkami suszonymi lub świeżymi koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Jak ugotować świeżą ciecierzycę ?
- Cieciorkę moczymy całą noc w wodzie. Jeśli boisz się wzdęć wymień 2 -3 razy wodę w której się moczy. Naprawdę pomaga. Pomocne przeciw wzdęciom jest również Kombu, kawałek glonu włóż do gotującej się ciecierzycy
- Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny.
- Gotuj ciecierzycę przez pierwsze 15 min z otwartą pokrywką, zbierz pianę po czym przykryj i na małym ogniu, gotuj do miękkości. Może to potrwać nawet 1,5 h
0 komentarzy