Kremowa, ciepła, rozgrzewająca dzięki kakao…do tego powidła ze śliwki węgierki… pycha. Takie śniadanie zaserwuj w chłodny dzień, doda energii na dłuuugo.
Kaszę moczę na noc, dzięki temu lekko zacznie kiełkować co wzmocni jej wartości odżywcze. Możesz takiej kaszy wtedy nie gotować tylko zalać ciepłym mlekiem i dodać ulubione dodatki, może to być mus z malin lub borówek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 2-3 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- powidła ślwikowe
- daktyle posiekane
- orzechy dowolne
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną namaczamy w czystej wodzie na noc ( około 12 h ) po czym płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Zalewamy kaszę mlekiem i chwilkę gotujemy na małym ogniu.
- Jak juz kasza zmięknie dołóż kakao i czekoladę, cynamon.
- W miseczce udekoruj powidłami, orzechami lub czym lubisz, mogą być świeże śliwki, gruszki. Co lubisz 🙂 Co Ci pasuje 🙂
Smacznego,
Magda 🙂
0 komentarzy