To danie to miłość od..pierwszego zjedzenia 🌶❤️🌶🧡🌶
Możesz ugotować większą ilość i codziennie podawać z innymi dodatkami. Wpisuje się tu makaron, ryż.
Jeśli jesteś na diecie bez zbóż, polecam podać z makaronem z cukinii lub z marchewki czy batata 👌
Pyszne z awokado i chipsami tortilla, nie to nie jest pyszne, tylko prze-py-szne ! Skropione limonką i posypane kolendrą, mniam !
Do przepisu najlepiej użyć czerwonej fasoli i/lub czarnej. Na zdjęciu widzisz odmianę ” malinka ” polskiego pochodzenia, jak taką znajdziesz to bardzo Ci polecam, zakup większą ilość.
Cały sekret w tym daniu tkwi w dość drobno zmiksowanych pieczarkach, które są bazą sosu. W tak przyrządzony sposób tworzą znakomitą teksturę + oczywiście pomidory.
W przepisie jest wino, możesz go pominąć, danie i tak będzie pyszne, ewentualnie dokwaś sokiem z cytryny.
Składniki:
🌶 600 g ugotowanej fasoli ( ugotowanej )
🌶 2 puszki pomidorów pokrojonych
🌶 250 ml czerwonego wina
🌶 500 g pieczarek
🌶 1 czerwona świeża papryka
🌶 2 czerwone cebule
🌶 4 ząbki czosnku
🌶 1 łodyga selera naciowego
🌶 4 kostki gorzkiej czekolady
🌶 2 łyżki ocet balsamiczny
🌶 2-4 łyżki sos sojowy
🌶 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
🌶 1 łyżka miodu
🌶 3 liście laurowe
🌶 5 kulek ziela angielskiego
oliwa do przysmażenia
Przyprawy:
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 1 łyżeczka kuminu mielonego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki:
Awokado, ser cheddar lub wegański, limonka, kolendra, papryka chili świeża
Wszystkie przyprawy razem wymieszaj, jeśli korzystasz z przypraw w całości, zmiażdż je w moździerzu
Wykonanie:
- Wrzuć pieczarki do robota kuchennego i posiekaj na drobno
- Wlej trochę oliwy na patelnię i podsmażaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem
- Przełóż pieczarki do miski
- Posiekaj czerwone cebule
- Obierz i posiekaj czosnek
- Pokrój seler naciowy na paseczki
- Paprykę czerwoną pokrój w kostkę
- Do dużego garnka wlej 2- 3 łyżki oliwy – podsmażaj kolejno: cebulę, po 2 min czosnek i seler, paprykę świeżą ciągle mieszając
- Wsyp do garnka mieszankę przypraw i liście laurowe wraz zielem angielskim
- Dołóż pomidory z puszki i koncentrat, wlej wino lub sok z cytryny, sos sojowy, ocet balsamiczny.
- Wszystko gotuj aż zniknie zapach alkoholu i chili nabierze głębokiego smaku, około 5-10 minut na wolnym ogniu.
- Dołóż odcedzoną fasolę, pieczarki, miód i czekoladę, jeszcze chwilkę pogotuj, jeśli sos jest za rzadki, odparuj wolno gotując a jak za gęsty dolej wody lub bulionu.
Podawaj z awokado i chipsami tortilla, posyp chili świeżym i skrop koniecznie limonką !
Inspiracja pochodzi z książki ” Bosh” Henry Firth & Ian Theasby
0 komentarzy