Donutsy bezglutenowe w malinowej polewie – wegańskie pączki

Magdalena Przyłudzka

07/02/2021

Genialne pączki w kształcie donuts bezglutenowe oraz wegańskie, co oznacza, że nie zawierają jajek i nabiału. Aby z przepisu mogły korzystać osoby na diecie bezglutenowej, powstał w wersji bez zbóż 🙂

Moja wersja jest pieczona w piekarniku, lecz równie dobrze wyjdą smażone, wtedy to już istna rozpusta ! W takiej sytuacji, jeśli zdecydujesz się na smażone w głębokim oleju, poczytaj uważnie wskazówki pod przepisem.

Na załączonym video ( KLIK OBEJRZYJ) zobaczysz jak bardzo szybko i łatwo powstają – metoda muffinkowa, wymieszać mokre, wymieszać suche i połączyć 🙂

Pączki są mięciutkiej elastyczne, ciasto po upieczeniu się nie sypie – to prawdziwy plus wypieków bezglutenowych. Wiadomo, że najsmaczniejsze zaraz po wystudzeniu, ale spokojnie możesz je wcinać na drugi dzień, wiele nie tracą na smaku.

Składniki na 16 sztuk lub 12 wysokich:

SUCHE:

  • 180 g mąki ryżowej ( użyłam białej Symbio )
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 20 skrobi kukurydzianej, tapioki lub ziemniaczanej ( skrobia ziemniaczana to nie to samo co mąka ziemniaczana)
  • 10 g mielonych ziaren chia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

MOKRE:

  • 250-270 g bananów po obraniu skórki
  • 160 g mleka ( nie ml )
  • 60 g oleju płynnego ( nie kokosowy i nie masło klarowane, najlepiej z pestek winogron lub słonecznikowy )
  • 40 g agawy
  • 90 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

  1. Suche składniki wymieszać w misce
  2. W osobnej misce zmiksować wszystkie składniki razem na mus ( w mokrych jest cukier i sól lecz jest to celowe aby dobrze się zmiksowały )
  3. Suche łączymy z mokrymi
  4. Do wysmarowanej tłuszczem blachy na donutsy wlewamy najlepiej przez rękaw cukierniczy porcje ciasta i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. W filmie dokładnie pokazuję jak to zrobić.
  5. Donutsy bezglutenowe wystudź w blaszce, wyjmuje je dopiero po min 1/2 h. To istotne, dlatego, że parują dobrze się ” nawilżają “

POLEWA MALINOWA:

Polewa jest bardzo pyszna, kolor powala, bez żadnych barwników sztucznych, na zdjęciu donutsy są bez żadnych filtrów więc tak wygląda autentycznie.

  • 1 kubek malin
  • 1/1/2 cukru pudru ( możesz zamienić na ksylitol puder )

Wykonanie polewy malinowej:

  1. Maliny podgrzewamy w rondelku aż sok wyparuje, lecz nie do końca, nie na gęstą papkę, tak aby maliny były rozgotowane, przetrzyj je przed sitko aby pozbyć się pestek.
  2. Taki wystudzony mus – powinno być go 1/2 kubka) wymieszaj z cukrem pudrem rózgą najlepiej , w filmie KLIK widać jaką mam gęstość. Jeśli za rzadkie wyszło , dosyp pudru, gdy za gęste dolej odrobinę wody lub soku z cytryny. Polewa ma być lekko spływająca lecz dość gęsta, jak np. sos do lodów.

POLEWA CZEKOLADOWA Z DODATKIEM KAWY ZBOŻOWEJ:

  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zbożowej lub espresso jeśli nie będą jadły dzieci.

Wykonanie:

  1. W małym rondelku podgrzej mleko aż zawrze.
  2. Zdejmij z palnika – to ważne!
  3. Do rondelka z gorącym mlekiem dołóż połamaną gorzką czekoladę i kawę. Mieszaj rózgą do połączenia się składników i jeszcze w ciepłej polewie maczaj donutsy i posyp orzeszkami lub wiórkami kokosowymi.

WSKAZÓWKI !

  • jeśli chcesz usmażyć pączki to na rozgrzanej patelni teflonowej wlej połowę jej objętości oleju do smażenia. Do ciasta dołóż 1 łyżkę mąki , Ciasto wyciskaj przez rękaw cukierniczy lub małą łyżeczką wprost do oleju, podobnie jak churrosy . Smaż około 2 minut w zależności jak się rumienią. Odsączaj na ręczniku papierowym i obsyp cukrem pudrem. Kształty wychodzą różne, ale nie przeszkadza to w pysznym pałaszowaniu ! Skórka wtedy jest chrupiąca a środek rozkosznie miękki.
  • Pod zdjęciami zamieszczam zdjęcie po usmażeniu

Smażone poniżej:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.