Deser jagodowy ze śmietanką kokosową – wegański, bez cukru

Magdalena Przyłudzka

21/07/2020

Uwielbiam desery, które można w szybki sposób przyrządzić, zwłaszcza jeśli zalegają Ci banany w czarne kropki 🙂 Banany najlepiej zamrozić krojąc w plastry, wtedy po zmiksowaniu otrzymasz pyszny sorbet w postaci gęstego, zmrożonego kremu/sorbetu. Owoce wymieniaj dowolnie, do śmietanki kokosowej świetnie sprawdzi się mango i/lub ananas. S

Śmietanka kokosowa jest dość syta, jeśli jej nie tolerujesz wymień na gęsty jogurt lub całkowicie zastąp solidną garścią owoców 🙂

Składniki:

  • 3 banany zamrożone ( przed zamrożeniem banany kroimy w plastry )
  • 1-2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka mleka kokosowego ( oddzielona gęsta część )
  • opcjonalnie sos daktylowy ( szklanka namoczonych daktyli zmiksowana z 2 łyżkami tahini )
  • borówki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Banany wraz z borówkami miksujemy na gładką masę.
  2. Gęstą część mleka kokosowego nakładamy grubą warstwa do słoiczka.
  3. Polewamy sosem daktylowym i dekorujemy owocami.

 

Polecam,

Magda

 

 

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.