Uwielbiam desery, które można w szybki sposób przyrządzić, zwłaszcza jeśli zalegają Ci banany w czarne kropki 🙂 Banany najlepiej zamrozić krojąc w plastry, wtedy po zmiksowaniu otrzymasz pyszny sorbet w postaci gęstego, zmrożonego kremu/sorbetu. Owoce wymieniaj dowolnie, do śmietanki kokosowej świetnie sprawdzi się mango i/lub ananas. S
Śmietanka kokosowa jest dość syta, jeśli jej nie tolerujesz wymień na gęsty jogurt lub całkowicie zastąp solidną garścią owoców 🙂
Składniki:
- 3 banany zamrożone ( przed zamrożeniem banany kroimy w plastry )
- 1-2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich świeżych lub mrożonych
- 1 puszka mleka kokosowego ( oddzielona gęsta część )
- opcjonalnie sos daktylowy ( szklanka namoczonych daktyli zmiksowana z 2 łyżkami tahini )
- borówki do dekoracji
Wykonanie:
- Banany wraz z borówkami miksujemy na gładką masę.
- Gęstą część mleka kokosowego nakładamy grubą warstwa do słoiczka.
- Polewamy sosem daktylowym i dekorujemy owocami.
Polecam,
Magda
0 komentarzy