Deser bez cukru, skomponowany z naturalnych składników. Możesz przygotować żółty mus z mango, też się świetnie sprawdzi, lub z truskawek i ułożyć plasterki kiwi – będzie wyglądał nieziemsko i z pewnością zachwyci gości. Deser jest trochę czasochłonny, ale warto. Rozkładając w czasie przygotowania znacznie usprawni pracę nad całością: ) Wieczorem zalewasz chipa mlekiem kokosowym, następnego dnia rano kończysz deser.
Składniki:
- WARSTWA CHIA – – 3 łyżki nasion chia
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku – 1 łyżka miodu lub agawy
- 250 ml ulubionego mleka
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 – 60 min
SMOOTHIE Z KIWI
- 1/4 awokado
- 1 kiwi
- 1 mrożony banan
- 1 garść jarmużu lub szpinaku
- 130 ml mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
Do przybrania:
kiwi, masło orzechowe lub tahini, wiórki kokosowe, granola
Wykonanie:
Awokado, kiwi oraz pozostałe składniki na warstwę smoothie zmiksować na gładko.
Przełóż połowę puddingu z nasion chia na spód dwóch szklanek. Ułóż wewnątrz szklanek po kilka plastrów kiwi, zalej smoothie i resztą puddingu. Udekoruj dodatkami. Najlepiej sprawdza się masło migdałowe lub z prażonych orzeszków laskowych. Można posypać również granolą.
Smacznego, polecam!
inspiracja: ” Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień ” David Frenkiel, Luise Vindahl
0 komentarzy