DESER CHIA Z KIWI

Magdalena Przyłudzka

24/06/2020

Deser bez cukru, skomponowany z naturalnych składników. Możesz przygotować żółty mus z mango, też się świetnie sprawdzi, lub z truskawek i ułożyć plasterki kiwi – będzie wyglądał nieziemsko i z pewnością zachwyci gości. Deser jest trochę czasochłonny, ale warto. Rozkładając w czasie przygotowania znacznie usprawni pracę nad całością: ) Wieczorem zalewasz chipa mlekiem kokosowym, następnego dnia rano kończysz deser.

Składniki:

  • WARSTWA CHIA – – 3 łyżki nasion chia
  •  1/4 łyżeczki wanilii w proszku – 1 łyżka miodu lub agawy
  •  250 ml ulubionego mleka
    Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 – 60 min

SMOOTHIE Z KIWI

  • 1/4 awokado
  • 1 kiwi
  • 1 mrożony banan
  • 1 garść jarmużu lub szpinaku
  • 130 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
    Do przybrania:
    kiwi, masło orzechowe lub tahini, wiórki kokosowe, granola

Wykonanie:
Awokado, kiwi oraz pozostałe składniki na warstwę smoothie zmiksować na gładko.
Przełóż połowę puddingu z nasion chia na spód dwóch szklanek. Ułóż wewnątrz szklanek po kilka plastrów kiwi, zalej smoothie i resztą puddingu. Udekoruj dodatkami. Najlepiej sprawdza się masło migdałowe lub z prażonych orzeszków laskowych. Można posypać również granolą.
Smacznego, polecam!

inspiracja: ” Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień ” David Frenkiel, Luise Vindahl

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.