Orzeźwiający chłodnik na upalne lub ciepłe dni. Taka zupa bez gotowania sprawdza się doskonale do ochłodzenia organizmu. Do tego jeszcze zdrowe młode buraczki, które są w fazie wzrostu czyli botwinka, dostarczą dużo witamin i minerałów. Chłodnik z botwinki robi się bardzo szybko. Gdy zapowiadają się upalne dni proponuję zrobić z podwójnej porcji i przechowywać w lodówce.
Lato jest cudowne, dla mnie za szybko mija. Nigdy nie zdążę nacieszyć się jego urokami…:) Dlatego korzystam z niego pełną parą, a taki chłodnik z botwinki to obowiązkowa pozycja w sezonie. Jest w nim wszystko co lato oferuje 🙂
Korzystajcie zatem.
Przepis
Składniki:
- 1 – 2 pęczków botwinki z małymi buraczkami
- 1 szklanka zakwasu buraczanego
- 1- 2 szklanki bulionu jarzynowego
- 3 – 5 ogórki gruntowe zielone starte na grubych oczkach
- ew kilka rzodkiewek starte na grubych oczkach
- 500 ml kefiru
- 500 ml gęstego jogurtu greckiego
Do podania:
- ugotowane jajko na 1 porcję
- koperek posiekany garść
- natka posiekane 2 -3 łyżki
- spora garść dymki zielonej lub szczypiorku posiekanego
Możesz pominąć zakwas buraczany, ale to on nadaje pięknego koloru i smaku. Jeśli go nie dasz użyj soku z cytryny do uzyskania smaku.
Wykonanie:
- Jajko ugotowane.
- Buraczki obrać i pokroić w kostkę.
- Liście wraz z łodygami posiekać dość drobno.
- Buraczki i liście ugotować lekko w bulionie.
- Ostudzić.
- Dodać pozostałe składniki i odstawić do lodówki na 2 h a najlepiej na całą noc.
Taki barszczyk na zimno to wulkan witamin i minerałów, doskonale ochładza. Pasuje tu każda zielenina, ale koperek szczypiorek musi być ! To gwarancja pysznego smaku.
A Ty ? Jak się ochładzasz w lecie ? Napisz o swoich sposobach 🙂
Jeśli lubisz piec to zapraszam do sklepu, znajdziesz tam moje najlepsze i sprawdzone przepisy na słodkie ciacha.
CIASTA I TORTY – PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ, W E-BOOKU ZNAJDZIESZ 8 PRZEPISÓW NA WYPEKI BEZGLUTENOWE ORAZ WEGAŃSKIE
Smacznego zatem i pozdrawiam Ciebie gorąco 🙂
Magda
0 komentarzy