Pyszny serek Feta w wersji bez nabiału – wegańskiej. To świetna alternatywa sera. Możesz taki pyszny beznabiałowy ser stosować w różnych opcjach: do sałatek, do zapiekania, na kanapki lub solo :))
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel ” Flexitarianizm “, lekko zmodyfikowany.
Składniki na 700 g sera:
- 150 g nerkowców namoczonych na noc
- 200 g tofu
- 8 łyżek soku cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyzki płatkow drożdżowych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 szkl wody
- 1 łyżka agaru
Wykonanie:
- nerkowce namaczamy na noc i po tym czasie odsączamy
- odsączone nerkowce, miksujemy z wszystkimi składnikami oprócz wody i agaru
- wodę wlewamy do garnka i do zimnej dokładamy agar, mieszamy i podgrzewamy az do zagotowania i gotujemy około minuty tak aby woda z agarem gotowała się chwilkę.
- Do zmiksowanych nerkowców stopniowo wlewamy wodę z agarem cały czas miksując na średnich obrotach , miksujemy na maxa aby masa była gładka.
- Wykładamy do pojemnika wysmarowanego tłuszczem i schładzamy do zastygnięcia, trwa to około min 2h-4 h
Smacznego !
0 komentarzy