Wegański serek FETA – bez nabiału na bazie nerkowców i tofu

Magdalena Przyłudzka

10/03/2021

b

Pyszny serek Feta w wersji bez nabiału – wegańskiej. To świetna alternatywa sera. Możesz taki pyszny beznabiałowy ser stosować w różnych opcjach: do sałatek, do zapiekania, na kanapki lub solo :))

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel ” Flexitarianizm “, lekko zmodyfikowany.

 

Składniki na 700 g sera:

  • 150 g nerkowców namoczonych na noc
  • 200 g tofu
  • 8 łyżek soku cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyzki płatkow drożdżowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka agaru

Wykonanie:

  • nerkowce namaczamy na noc i po tym czasie odsączamy
  • odsączone nerkowce, miksujemy z wszystkimi składnikami oprócz wody i agaru
  • wodę wlewamy do garnka i do zimnej dokładamy agar, mieszamy i podgrzewamy az do zagotowania i gotujemy około minuty tak aby woda z agarem gotowała się chwilkę.
  • Do zmiksowanych nerkowców stopniowo wlewamy wodę z agarem cały czas miksując na średnich obrotach , miksujemy na maxa aby masa była gładka.
  • Wykładamy do pojemnika wysmarowanego tłuszczem i schładzamy do zastygnięcia, trwa to około min 2h-4 h

 

Smacznego !

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.