Warzywny pasztet możesz zjeść na kilka sposobów:
– zabrać do pracy
– zjeść na obiad w towarzystwie sałatki i dressingu klik
– podać na lekką kolację
– zjeść z kromką pysznego chleba
Moja ulubiona wersja: podany z sosem grzybowym + sałatka z dressingiem kurkumowym. Takie pasztety sprawdzają się gdy masz napięty grafik i mało czasu na gotowanie.
Pasztet upiecz np. w niedzielę, a przez kolejne 3 dni możesz podawać go w różnych opcjach zmieniając dodatki 😀, to sprytny sposób, który naprawdę pozwala oszczędzić dużo czasu w kuchni.
Warzywny pasztet pieczę się dość szybko, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, w czasie gdy się piecze przyrządzamy sałatkę i dodatki. Poza tym, taki pasztet czyści lodówkę…z zalegających niewykorzystanych resztek warzyw np. ćwiartki kalafiora, kawałek selera lub inne.
Składniki na średnią keksówkę:
- 5 kubków różnych warzyw ( kalafior, marchewki, seler, pietruszka, brokuł…ja pomieszałam w równych proporcjach )
- 3/4 kubka pistacji
- 1 duża cebula
- 1 łyżka rozmaryn i 1 tymianku suszonego
- 3 jajka
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki gryczanej
Wykonanie:
- Warzywa kroimy na średnie kawałki ,polewamy oliwą i solą – pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 30 minut aż zmiękną.
- Upieczone warzywa wrzucamy do miksera i miksujemy, ale nie na pastę , tak aby wyczuwalne były grudki warzyw.
- Dorzucamy orzechy w całości nieposiekane, mąkę i pozostałe składniki, wszystko mieszamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 50 min, przed wyjęciem wystudź.
- Podawaj na sałacie posypanej orzechami, pestkami granatu i dressingiem.
Inspiracja do przepisu pochodzi z książki Sarah Wilson ” 306 przepisów bez cukru ”
0 komentarzy