Magdalena Przyłudzka

26/11/2021

b

Tort marchewkowy najlepszy, naprawdę najlepszy. Jeśli lubisz ciasta marchewkowe to gwarantuję ci pełną satysfakcję :)Na wstępie zapewnię, że nic a nic marchewki nie czuć w cieście. Przepis wielokrotnie przerabiany,  testowałam, kombinowałam aż w końcu dopracowałam to tak jak należy. Przepisów jest mnóstwo i jeszcze więcej, ale ważnych jest kilka składników które powinny się znaleźć w tym cieście.

Ciasto możesz upiec w formie kwadratowej i rozprowadzić krem tylko na wierzchu i ozdobić orzechami włoskimi, lub upiec w ciut większej formie okrągłej, przekroić tylko na dwa blaty  i zrobić jedno przełożenie oraz na wierzchu. Możliwości jest wiele, zależy jak potrzebujesz podzielić ciasto.

Ważnych jest kilka wskazówek. Otóż, ciasto według mnie najlepsze jest zaraz po przełożeniu. Czyli, ciasto przekładamy frostingiem przed podaniem, np godzinę – dwie przed gośćmi 🙂 Możesz ciasto upiec dzień wcześniej a krem przygotować przed przełożeniem, robi się go bardzo szybko. Ciasto bez problemu może leżeć już udekorowane w lodówce nawet do dwóch dni, lecz czym dłużej leży, tym bardziej krem  ” wchłania” się w ciasto i  nie jest już taki puszysty. Nie jest to żadnym minusem, ale wyraźnie gęstnieje. Dzieje się tak dlatego, ponieważ bazą do kremu jest twarożek Philadelphia który puszcza wilgoć co prowadzi do zmiany konsystencji na  dość gęsty krem. Ja wolę taki puszysty, krem po zmiksowaniu jest stabilny dobrze się nim dekoruje, świetnie sprawdzi się do dekorowania muffinek waniliowych

Ważne również aby podawać tort, który jest już odstany w temperaturze pokojowej minimum 1 h, smakuje o wiele lepiej niż prosto wyciągnięty z lodówki. Choć moje dzieci mówią, że bez różnicy, w każdej postaci jest przepyszny !

Krój ciasto gorącym nożem.

Tort możesz skropić rumem, herbatą z cytryną i cukrem. Czasem zdarza się że górny blat odkleja się od kremu, tak się dzieje gdy zbyt mocno spiecze się góra, dlatego warto skropić przynajmniej górny blat ponczem herbacianym, wtedy jest jeszcze bardziej miękki i nie powinno się tak zadziać.  Możesz też każdy blat przesmarować konfiturą morelową zmiksowaną na mus, będzie pyszniej. Konfiturą możesz również przesmarować spód górnego blatu aby krem bardziej przylegał, wtedy będziesz miała/ał pewność że wszystko dobrze się ” przytwierdzi ” 🙂

Cały przepis znajduje się w ebooku ” Słodkie Wypieki na każdą okazję ”  KLIK 

 

Tort marchewkowy dzięki przyprawom korzennym świetnie sprawdzi się jako wypiek na Święta Bożego Narodzenia.

Do kremu można dołożyć również 3 łyżki masła orzechowego , to smak, który wpiszę się doskonale w tort marchewkowy.

 

Pozdrawiam,

Magda

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.