Pyszne tofu w sosie słodko – kwaśnym z ananasem 🍽🤩 Zamieniłam mięso z kurczaka na tofu…i to był strzał w 10 !
To danie robi się niezwykle szybko i niezwykle smakuje 😍, jeśli lubisz takie smaki to ten przepis Ci się spodoba 👍 W wersji bezglutenowej skorzystałam z makaronu ryżowego. Ten makaron najbardziej się tutaj sprawdzi, lecz może to być również makaron z mąki konjac, np taki KLIK
Przepis:
Składniki:
- 1 puszka ananasa w plastrach w zalewie
- 280 g twardego tofu pokrojonego w grubszą kostkę
- 3 papryki w różnych kolorach pokrojonych w grubszą kostkę
- 6 dymek
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 100 g makaronu ryżowego Vermicelli
- 2 łyżki pasty miso ( rozrób z wodą jeśli jest gęste)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach wody
- 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść pistacji posiekanych lub nerkowców
Wykonanie:
- Ananasa podsmażaj na suchej patelni aż lekko zbrązowieje – odłóż
- Tofu podsmaż na łyżce oliwy – odłóż
- Na patelni podsmaż na oliwie paprykę i czosnek wraz z dymkam
- Miso rozrób z wodą, wlej na patelnie do papryki
- Dołóż tofu
- Dodaj zalewę, ocet , sos sojowy ,gotuj 2-3 min na wolnym ogniu. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę ziemniaczaną rozrób z 2 łyżkami wody i dodaj do papryki z tofu, gotuj do zgęstnienia i odstaw z ognia.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Na talerzu nałóż makaron i sos paprykowy z tofu, udekoruj 2 plastrami ananasa na porcję, posyp zieloną dymką i posyp orzeszkami .
*Jeśli korzystasz z ananasa pokrojonego w kostkę, możesz go dołożyć pod sam koniec na patelnię i całość wymieszać.
Zapraszam również na inne pyszne danie w wersji bez mięsa, za to bardzo sytej i wykwintnej 🙂 :
Bataty pieczone z czarną soczewicą
Sałatka z ciecierzycą i kapustą pekińską na ciepło
Smacznego,
Pozdrawiam
Magda
0 komentarzy