Test patelni WOLL DIAMOND i 4 pyszne przepisy

Magdalena Przyłudzka

15/07/2021

b

Każdy wie, że porządną patelnię  w kuchni mieć potrzeba i porządne garnki również. Na codzień gotuję dla mojej 5 – osobowej rodziny oraz prowadzę blog kulinarny. W kuchni spędzam dużo czasu, żeby nie powiedzieć – większość :)) Dzisiejszy post jest poświęcony  Patelni Woll Diamont głębokiej , zostałam poproszona o test i recenzję tego produktu. Tak jak wspomniałam, dużo gotuję więc wykonałam to zadanie z wielką przyjemnością. W tym wpisie przedstawię moje spostrzeżenia przy pracy z patelnią oraz podzielę się z Wami wszystkimi plusami  i minusami tego produktu.

Testowałam dokładnie ten produkt: Patelnia Woll Diamond głęboka 28 cm z odpinaną rączką

Aby najlepiej pokazać potencjał patelni, przygotowałam 4 przepisy na wyśmienite posiłki. Będzie pyszne śniadanie, zdrowy obiad i syta kolacja 🙂 Do przygotowania dań użyłam tylko jednego naczynia jaką jest tytanowa patelnia  Woll  i to właśnie jest wspaniałe, ponieważ uwielbiam dania, które od początku do końca robię w jednym naczyniu  co znacznie skraca czas oraz oszczędza wodę i energię. Praca z ta patelnią to naprawdę duża przyjemność i wygoda, nic się nie przypala dzięki specjalnej powłoce tytanowo – diamentowej, czyści się w mgnieniu oka a odpinana rączką znacznie ułatwia pracę.

Zaczynamy !

CIASTO OWSIANE ŚNIADANIOWE BEZGLUTENOWE Z PATELNI – nigdy jeszcze nie piekłam ciasta w patelni. Obawiałam się, że będzie problem z wyciągnięciem go lub porysowaniem patelni  przy krojeniu. Kochani, nic z tych rzeczy. Ciasto doskonale się wypiekło, bez problemu wyciągało i to bez  użycia papieru do pieczenia. No bomba ! Tak przygotowane śniadaniowe ciasto owsiane spokojnie wystarczy na dwa dni, w następnym dniu po porostu możesz go lekko podgrzać w piekarniku a będzie jak świeżo upieczone.

Ciasto-z-patelni-woll-test

Przepis na owsiane ciasto znajduje się w Ebooku ” Słodkie Wypieki na każdą okazję “

Ebook_slodkie_wypieki_na_kazda_okazje

——————————————————————————————————————————————————————-

 

SZAKSZUKA Z BURAKAMI – BOTWINKĄ I SZPARAGAMI, szakszuki uwielbiam pod każdą postacią, najbardziej znana to ta z pomidorami, ale koniecznie spróbuj tej propozycji – jest obłędną w smaku. Delikatne młode buraczki w towarzystwie szparagów i koziej fety  to prawdziwa uczta dla podniebienia.Ta propozycja śniadaniowa wykonana w jednym naczyniu to super wygoda. Patelnie z odpinaną rączką umożliwiają właśnie w  szybki sposób wykonanie takiego dania – po przysmażeniu składników zapiekasz jajka w piekarniku w tej samej patelni bez konieczności przekładania do naczynia żaroodpornego.

patelnia-z-odpinaną-rączką

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczka botwinki
  • 8 szparagów zielonych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz
  • dymka do podania lub szczypior
  • rukola do podania lub sałata czy szpinak
  • 1 mała cebula
  • ew. ser feta do podania

Wykonanie:

  1. Rozgrzałam piekarnik na 180 stopni oraz patelnię Woll Diamond
  2. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na oleju kokosowym około 3 minut
  3. Dodałam drobno pokrojone buraczki oraz łodygi, przyprawiłam solą i pieprzem, wlałam ocet balsamiczny, zamieszałam i , przykryłam pokrywką – dusiłam aż buraczki zmiękły, pod koniec dodałam liście z botwinki  pokrojone
  4. Dodałam pokrojone w plasterki świeże szparagi i wbiłam jajka robiąc wcześniej lekkie wgłębienia w warzywach aby jajko się nie rozpływało na wszystkie strony.
  5. Patelnię z całą zawartością włóżyłam do nagrzanego piekarnika i odpięłam rączkę. Piekłam kilka minut aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika posypałam fetą i zieloną dymką.

Rada: Można szakszukę z burakami w całości gotować na palniku przykrywając pokrywką po wbiciu jajek, ale wtedy żółtka zbieleją i tak efektownie to nie wygląda. Szparagi można zastąpić cukinią i/lub brokułem a gdy skończy się botwinka po prostu pokrój buraka i dołóż szpinak, który jest dostępny cały rok.

Aby danie było bardziej syte dołóż kilka łyżek fasoli razem z buraczkami a na talerzu ułóż jeszcze awokado – to już będzie bardzo syty posiłek, który może być pysznym obiadem lub kolacją  z niską zawartością węglowodanów.

——————————————————————————————————————————————————————-

BATATY Z FASOLKĄ JAŚ W SOSIE POMIDOROWYM – szybkie jednogarnkowe danie, które można przygotować w patelni z wysokim bokiem. Ja podałam w wersji na ostro z papryczką chili, jest to syte i pożywne danie wegetariańskie obiadowe. Patelnie głębokie sprawdzają się w takich przepisie doskonale, można przygotować więcej posiłku na dwa dni. Dodam, że boki patelni również mocno się rozgrzewają dzięki czemu równo się wszystko dusi i nie ma utraty ciepła.

Składniki 6 porcji:

  • 3 bataty obrane ze skórki i pokrojone w grubsze plastry
  • 2 puszki pomidorów z sosem
  • 100 g fety ( można pominąć )
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki cieńkie
  • 4- 6 papryczek chili
  • 2 puszki fasoli jaś
  • 4 listki laurowe
  • 3 -5 łyżek oliwy
  • sólo i pieprz

Wykonanie:

  1. Nagrzałam nieprzywierającą patelnię Woll Diamond na średnim ogniu.
  2. Nalałam 2 łyżki oliwy i prażyłam listki laurowe wraz z papryczkami chili w całości oraz czosnkiem aż do zarumienienia.
  3. Z patelni usunęłam listki, papryczki i czosnek – przełożyłam do osobnej miseczki
  4. Na patelni wlałam pozostałą oliwę i rumieniłam plastry batatów aż zmiękły i lekko się zbrozowiły
  5. Do batatów dołożyłam fasolkę odsączoną z zalewy, pomidory z puszki i dołożyłam czosnek oraz listki laurowe, doprawiłam solą i pieprzem.
  6. Patelnię przykryłam pokrywką Woll i dusiłam danie około 15 minut na wolnym ogniu.
  7. Na talerzu nałożyłam bataty w sosie pomidorowym i na każdą porcję nałożyłam papryczkę chili i pokruszyłam serem feta.

Rada: Do tego dania swietnie komponują się chlebki pita, którymi wygarniesz na końcu wspaniały pikantny sos. Mniam !

——————————————————————————————————————————————————————-

ŁOSOŚ FASZEROWANY PARMEZANEM NA SZPINAKU Z BOCZKIEM – połączenie ryby, szpinaku i pancetty razem z parmezanem  tworzy wyśmienity smak i syte danie. To propozycja na obiado – kolację lub późną kolację. Bez dodatku węglowodanów więc jest to idealna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej i bezlektynowej. Poza tym, nie ważne na jakiej diecie – jest mega pyszne. Spróbuj !

Nie bez powodu wybrałam ten przepis do testu patelni Woll Diamond, która ponownie ułatwiła i przyśpieszyła wykonanie tego przepisu. Wszystko na początku przygotowałam w patelni na palniku i dokończyłam w piekarniku bez przekładania do innego naczynia.

Składniki na 4 – 5 porcji:

  • 2 średnie filety lub 1 większy z łososia
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • 100 g kwaśnej śmeitany
  • 6 ząbków czosnku pokrojonego na cieńkie plasterki
  • 600 g szpinaku świeżego
  • 4 plastry wędzonej pancetty
  • 4 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

  1. Rozgrzałam piekarnik do 220 stopni
  2. Rozgrzałam patelnię.
  3. Śmietanę połączyłam z parmezanem, wymieszałam – nadzienie do ryby
  4. Łososia pokroiłam na paski 4- 5 cm szerokie i nacięłam w środku wzdłuż tak aby powstała ” kieszonka” i nadziałam parmezanem, trochę wypływa ale to nic nie szkodzi, wszystko się zapiecze.
  5. Czosnek wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i smażyłam aż się zarumieni, dołożyłam szpinak i 1 minutkę dusiłam, tak aby tylko zmniejszył objętość. Posoliłam i ułożyłam na szpinaku kieszonki z łososia nadziane parmezanem ze śmietaną.
  6. Na każdym kawałku ryby ułożyłam 1 plasterek boczku i 1  świeżą gałązkę rozmaryny uprzednio posmarowaną oliwą
  7. W patelni odpięłam rączkę i wstawiłam całość do piekarnika, piekłam bez przykrycia 15 minut.
  8. Po upływie czasu zapięłam rączkę do patelni i podałam bezpośrednio na stół.
  9. Pyszne ! Smacznego !

 

Największe zalety Patelni Woll Diamond z odpinaną rączką:

  • bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa aż po same brzegi
  • błyskawiczne czyszczenie – wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym lub wilgotną ściereczką i już
  • nic a nic nie przywiera nawet gdy nie używałam tłuszczu
  • można używać metalowych akcesorii, nie rysuje się i nie uszkadza dzięki tytanowo – diamentowej powłoce
  • odpinana rączka  – możesz najpierw przysmażyć na palniku a dokończyć danie zapiekając w piekarniku – rączka jest w pełni bezpieczna i bardzo łatwo się ją montuje i demontuje
  • pokrywka jest również żaroodporna, dzięki czemu możesz również piec danie  w piekarniku wraz z pokrywką
  • dno nie ulega wyginaniu, na co producent daje aż 25 lat gwarancji 🙂 To patelnia na lata !
  • duża oszczędność energii, gazu
  • zastępuje kilka patelni i garnków
  • nie zawiera TEFLONU ! co dla mnie jest mega ważne

Po więcej danych technicznych zapraszam do strony dystrybutora:

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/43-patelnia-woll-diamond-gleboka-28-cm–4032525172869.html

Minusy:

Są dwa….lecz:

  • ciężkość – jest dość ciężka, ale przekuwam to odrazu na plus, gdyż dzięki temu wiem, że patelnia po roku nie wygnie się i dobrze przylega do podłoża oraz równomiernie się nagrzewa
  • cena 599,00 zł – OK, trochę kosztuje lecz biorąc pod uwagę fakt, że Patelnia tytanowa Woll ma mi posłużyć na wiele lat, więc jak policzę wydane pieniądze na kilka patelni w przeciągu ostatnich kilku lat uważam, że to bardzo okazyjna cena. Wydałam więcej niż 599,00 zł…

Patelnia Woll Diamond to patelni z serii głębokich, łapię się na tym, że przygotowuję większość posiłków w tym jednym naczyniu – od śniadania, po obiad i kolację….desery również.  Ja mam patelnie o średnicy 28 cm, codziennie przygotowuję posiłki dla trójki głodnych dzieci, męża i dla mnie, wiecznie głodnej. Patelnie głębokie to dla mnie duży plus, dania jednogarnkowe np. gulasze mięsne czy wegetariańskie przygotowuję nawet na dwa dni, jest bardzo pojemna i wysoka – można naraz ugotować więcej jedzonka.  Jeszcze nie gotowałam w niej zupy, ale kto wie 🙂 ?

Podsumowując…

Nie wyobrażam już sobie gotowania i przyrządzania posiłków bez tej patelni, to miłość od pierwszego użycia ! Ta patelnia z powłoką tytanową spełnia wszystkie moje kryteria jakie powinno posiadać porządne naczynie w kuchni. To nie jest tylko sama patelnia i to bardzo wyraźnie chcę zaznaczyć –  możesz w niej  blanszować , podsmażać lekko , dusić , piec w piekarniku na słono i na słodko oraz gotować  i  rzecz jasna – smażyć.

W patelni Woll  spokojnie można zrezygnować z dodatku tłuszczu, nic do niej nie przywiera lub, zmniejszyć znacznie jego użycie. To również patelnia do smażenia be tłuszczu – tu znajdziesz szeroki wybór takich patelni:  https://www.patelnie-tytanowe.pl/18-patelnia-do-smazenia-bez-tluszczu

Patelnia jest  odporna na zarysowania , dzięki czemu nie ma potrzeby używania tylko drewnianych lub plastikowych czy silikonowych akcesoriów. Patelnię traktowałam widelcem, metalową łopatką do jajek, kroiłam ciasto nożem metalowym  śniadaniowym oraz mieszałam sos metalową trzepaczką – żadnych zarysowań.

Czyszczenie zajmuje dosłownie kilka sekund, poniżej zamieszczam zdjęcia smażonych filetów z kaczki po której zawsze czyszczenie było dość żmudne. Patelnia Woll dzięki technologi NON-STICK zapewnia nieprzywieralność  oraz łatwość mycia. Nawet ciężkie zapieczenia schodzą bez użycia detergentów, wystarczy przetrzeć wilgotną  ściereczką.

Z czystym sumieniem i ręką na sercu polecam patelnię tytanową Woll, zachęcam do sprawdzenia całego  sklepu z patelniami  https://www.patelnie-tytanowe.pl , znajdziesz tam nie tylko patelnie o różnych średnicach lecz również garnki tytanowe.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania , śmiało pisz w komentarzu . Pozostawiam Ciebie teraz z pysznymi przepisami 😉

Pozdrawiam,

Magda

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.