Niesamowicie pyszna i szybka w wykonaniu tarta na ” surowo “. Jestem prawie pewna, że składniki masz w domu 🙂 Jeśli tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego a zarazem zdrowego to zapraszam po przepis.
Taka tarta RAW dostarczy zdrowego tłuszczu, białka i energii oraz zaspokoi na długo apetyt na słodkie zachcianki.
Składniki na dużą tartę:
- 150 g orzechów ( ja użyłam brazylijskich i nerkowców pól na pół )
- 120 g daktyli surowych bez pestek
- 2 łyżki surowego kakao
Krem:
- 2 średnie awokado
- 30 g kakao
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka potarta z 1/2 pomarańczy lub całej
- 2-3 łyżek syropu klonowego lub miodu lub agawy
- 1 szczypta soli
Polewa:
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki słodzidła płynnego
- 2 łyżki kakao
Wszystko wymieszać w kubeczku tak długo aż się połączą składniki.
Możesz rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i polać nią tartę.
Wykonanie:
- Spod- najpierw pulsacyjne w blenderze mielimy orzechy na dość drobno ale nie na masę gładką.
- Dokładamy daktyle i kakao – miksujemy aż masa się połączy ale nadal będą widoczne kawałki orzechów, po ściśnięciu w palcach powinna się dać ulepić.
- Wykładamy ciastem spód i boki blaszkę
- Do miksera wkładamy wszystkie składniki na krem i miksujemy na gładko.
- Krem wykładamy na przygotowany spód. Schładzamy 1 h.
- Po schłodzeniu polewamy polewą.
Podczas robienia kremu kosztuj, zacznij od dwóch łyżek słodziła, spód jest dość słodki. Ja dałam 3 łyżki miodu i jednak tarta okazała się bardzo słodka. Następnym razem zredukuję do 2 łyżek.
Tartę przechowuj max 2 dni w lodówce. Dobrze się mrozi.
Smacznego,
polecam,
Magda
0 komentarzy