Szakszuka z burakami i ciecierzycą- śniadanie mistrzów !

Magdalena Przyłudzka

24/01/2021

b

Re-we-lacyj-ne śniadanko !
Do dzisiaj robiłam szakszukę z udziałem pomidorów lub szpinaku, ta wersja z ciecierzycą, burakami i fetą jest bardzo wyśmienita👌

Inspiracje pochodzi od Kingi Paruzel

W mojej wersji są przyprawione mocno octem balsamicznym, który, gdybym mogła dodawała bym wszędzie ❣️

Przepis:

– 4 buraki średniej wielkości
– 1 puszka ciecierzycy
– 6 jajek
– 100 g sera feta
– 4 łyżki octu balsamicznego
– 4 łyżki oliwy
– rukola do podania
– czarnuszka 2 szczypty

Wykonanie:

– buraki upiecz w naczyniu żaroodpornym przykryte, przez 1h w 200 stopniach

– w misce wymieszaj pokrojone buraki w kostkę oraz odsączoną ciecierzycę, dodaj oliwę i ocet, dopraw solą i pieprzem

– na patelni podsmaż przez 3 min buraki z ciecierzycą

– zrób wgłębienia i wbij jajka, posyp fetą

– smaż aż jajka się zetną, przykryj pokrywką. Najlepiej gdy żółtka będą płynne

– udekoruj rukolą i czarnuszką

PONIŻEJ KLIKNIJ ZDJĘCIE- krótki filmik z wykonaniem 🙂 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.