Re-we-lacyj-ne śniadanko !
Do dzisiaj robiłam szakszukę z udziałem pomidorów lub szpinaku, ta wersja z ciecierzycą, burakami i fetą jest bardzo wyśmienita👌
Inspiracje pochodzi od Kingi Paruzel
W mojej wersji są przyprawione mocno octem balsamicznym, który, gdybym mogła dodawała bym wszędzie ❣️
Przepis:
– 4 buraki średniej wielkości
– 1 puszka ciecierzycy
– 6 jajek
– 100 g sera feta
– 4 łyżki octu balsamicznego
– 4 łyżki oliwy
– rukola do podania
– czarnuszka 2 szczypty
Wykonanie:
– buraki upiecz w naczyniu żaroodpornym przykryte, przez 1h w 200 stopniach
– w misce wymieszaj pokrojone buraki w kostkę oraz odsączoną ciecierzycę, dodaj oliwę i ocet, dopraw solą i pieprzem
– na patelni podsmaż przez 3 min buraki z ciecierzycą
– zrób wgłębienia i wbij jajka, posyp fetą
– smaż aż jajka się zetną, przykryj pokrywką. Najlepiej gdy żółtka będą płynne
– udekoruj rukolą i czarnuszką
PONIŻEJ KLIKNIJ ZDJĘCIE- krótki filmik z wykonaniem 🙂
0 komentarzy