Syrop z mniszka to specyfik o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Działa antyoksydacyjne, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo…zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Świetny jest jako wspomagacz przy infekcjach.
Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. Dlatego warto go zrobić ,zanim kwiaty przekwitną i zamienią się …..w latawce !
Przepis:
- Zbieramy kwiatki 300 – 400 szt
- Odstawiamy na na gazecie na 2 h aby robaki uciekły
- Kwiatki zalewamy w garnku 1 litrem wody lub więcej ( tak aby były lekko przykryte wodą) i gotujemy na małym ogniu około 1/2/h
Odciskamy cały wywar z kwiatków i przelewamy do garnka, dodajemy:
- sok z 2 cytryny
- Następnie jeszcze gotujemy aż sok się zredukuje o połowę
- Odstawiamy z ognia , studzimy i wtedy dopiero dodajemy miód 500 ml
- Przelewamy do czystych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Są różne sposoby…ja miodu nie gotuję aby nie utracić cennych właściwości.
Można odcedzony sok i sok z cytryny wraz z miodem gotować do konsystencji syropu, wtedy zajmie to około 1/2h lub dłużej, tylko jak dla mnie, szkoda cennych właściwości które znajdują się w miodzie.
Jest jeszcze sposób, który jest najzdrowszą opcją, otóż:
- Kwiatki zalewasz miodem w słoiku i codziennie pilnujesz aby żaden z kwiatków się nie wynurzył. W ten sposób miód wyciągnie cały sok z kwiatów. Natomiast jeśli ,jakaś część kwiatka będzie miała styczność z powietrzem – syrop się zepsuje.
- Po upływie 1 miesiąca , odcedź kwiatki i syrop przechowuj w lodówce
Jest to dobra metoda, lecz bardzo ryzykowna – syrop lubi się zepsuć i spleśnieć. Niestety.
Chociaż w ubiegłym roku tak robiłam to na 5 słoików 2 się zepsuły.
W tym roku nie ryzykuje, szkoda mojej pracy.
Polecam,
Magda
0 komentarzy