Syrop z mniszka lekarskiego

Magdalena Przyłudzka

07/05/2021

b

Syrop z mniszka to specyfik o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdzi się również jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne. Działa antyoksydacyjne, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo…zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Świetny jest jako wspomagacz przy infekcjach.

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. Dlatego warto go zrobić ,zanim kwiaty przekwitną i zamienią się …..w latawce !

Przepis:

  1. Zbieramy kwiatki 300 – 400 szt
  2. Odstawiamy na na gazecie na 2 h aby robaki uciekły
  3. Kwiatki zalewamy w garnku 1 litrem wody  lub więcej ( tak aby były lekko przykryte wodą) i gotujemy na małym ogniu około 1/2/h

Odciskamy cały wywar z kwiatków i przelewamy do garnka, dodajemy:

  • sok z 2 cytryny
  1. Następnie jeszcze gotujemy aż sok się zredukuje o połowę
  2. Odstawiamy z ognia , studzimy i wtedy dopiero dodajemy miód 500 ml
  3. Przelewamy do czystych słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Są różne sposoby…ja miodu nie gotuję aby nie utracić cennych właściwości.

Można odcedzony sok i sok z cytryny wraz z miodem gotować do konsystencji syropu, wtedy zajmie to około 1/2h lub dłużej, tylko jak dla mnie, szkoda cennych właściwości które znajdują się w miodzie.

Jest jeszcze sposób, który jest najzdrowszą opcją, otóż:

  • Kwiatki zalewasz miodem w słoiku i codziennie pilnujesz aby żaden z kwiatków się nie wynurzył. W ten sposób miód wyciągnie cały sok z kwiatów. Natomiast jeśli ,jakaś część kwiatka będzie miała styczność z powietrzem – syrop się zepsuje.
  • Po upływie 1 miesiąca , odcedź kwiatki i syrop przechowuj w lodówce

Jest to dobra metoda, lecz bardzo ryzykowna – syrop lubi się zepsuć i spleśnieć. Niestety.

Chociaż w ubiegłym roku tak robiłam to  na 5 słoików 2 się zepsuły. 

W tym roku nie ryzykuje, szkoda mojej pracy.

 

Polecam,

Magda

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.