Koreczki to doskonała przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy. Czy to Sylwester, urodziny lub po prostu spotkanie ze znajomymi, zawsze się sprawdzą i ładnie zdobią stół. Są wygodne w jedzeniu, smakowicie się prezentują oraz co bardzo istotne – szybko się je przygotowuje. Kolorowe koreczki powinny być takie na jeden kęs, nie służyć zaspakajaniu głodu, lecz go wzmagać :), rozbudzać kubki smakowe i przygotowywać na dalsze ucztowanie !
Przepisów jest mnóstwo oraz jeszcze więcej inspiracji. Rok temu buszując po internecie natrafiłam na koreczki imprezowe z jalapeno…to był strzał w dziesiątkę. Dodałam coś od siebie i dzisiaj chcę się podzielić z Tobą tym przepisem. Zapraszam !
Składniki na jeden duży talerz:
- 1 op mozarella mini ( kuleczki przekrawamy na pół)
- 1 op salami wysokiej jakości ( lecz nie twardego )
- mały słoik jalapeno w plasterkach z zalewy
- 2 słoiki karczochów grillowanych z zalewy
- oliwki czarne i zielone ( super w smaku są te ” Kalamata” )
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół lub ćwiartki 1 kubek
- papryka w trzech kolorach ( żółta, czerwona i pomarańczowa)
- Świeży rozmaryn lub bazylia do przybrania
- Wykałaczki
Wykonanie:
- Zaczynamy nabijać na wykałaczkę po kolei: salami zwinięte na pół, kawałek karczocha, pomidorek, papryka, oliwka, jalapeno i na końcu połówkę mozarelli
- Układamy koreczki na talerzu, naprzemiennie tzn jeden koreczek salami od dołu, drugi od góry ( jak na zdjęciu)
- Dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu lub listkami bazylii
Karczochy są różne, jedne w mocnej zalewie octowej, jedne grillowane. Ja użyłam tych z Biedronki z serii Primo Gusto i muszę przyznać że są pyszne, delikatne, nie za kwaśne.
Oliwki wszystkie się sprawdzą, lecz według mnie te zwykłe czarne są mdłe i mało wyraziste w smaku. Najlepszy efekt dają te ciemne Kalamata.
Jeśli oliwki są zbyt duże to przekrój je na pół, tak samo postępuj z pozostałymi składnikami. Zapraszam na film w którym pokazuję jak je przygotowałam https://www.instagram.com/reel/CYFWnrCAzcE/?utm_source=ig_web_copy_link
Życzę smacznego i udanej imprezy na którą będziesz je przygotowywała/wał.
Pozdrawiam,
Magda
0 komentarzy