Magdalena Przyłudzka

05/11/2020

Szybkie w przygotowaniu łódeczki z sałaty wypełnione mielonym mięsem z warzywami. Doskonała propozycja na lekką kolację lub jako obiad, wtedy dołóż jeszcze np. pieczony kalafior w przyprawie curry.

Dobrze jest zrobić z podwójnej porcji i mieć już gotowe danie na dzień następny, wtedy możesz sałatę zamienić na kapustę pekińską lub włoską.

Składniki na 3 osoby:

1 łyżki oleju z pestek winogron
400 g mięsa mielonego z indyka
1 marchewka
100 g pieczarek
½ papryczki chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżki octu ryżowego (może być sok z cytryny)
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka startego imbiru
sałata rzymska
zielona cebulka
nasiona sezamu
sól i pieprz

Wykonanie:

1
Na dno rozgrzanej patelni wlać olej i obsmażyć na nim mięso przez około 5 minut.

2
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chili pokrojone w cienkie talarki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i grzyby pokrojone na talarki. Smażyć przez 4 minuty, aż indyk się ugotuje, a warzywa będą delikatne.

3
Dodać sos sojowy, ocet ryżowy i syrop klonowy oraz starty imbir. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

4
Podawać na liściach sałaty, oprószone sezamem i posiekaną dymką.

 

Przepis zaczerpnięty z blogu Kingi Paruzel .

 

Pozdrawiam,

Magda

 

.

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.