Propozycja na pyszny i pożywny obiad lub kolację. Szybkie i proste danie, przepis polecam do wykorzystania w sezonie letnim, kiedy pomidory są najsmaczniejsze. Inspiracja zaczerpnięta z książki Marka Zaremby ” Jaglany Detoks “, którą bardzo polecam, znajdziesz tam dużo pysznych przepisów 🙂
Niestety pomidory zawierają dużą ilość lektyn, jeśli jesteś na nie wrażliwa/y usuwaj skórkę i pestki, to właśnie w nich znajdują się największa ich ilość
1 porcja
Składniki:
- 1 większy pomidor
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mała cukinia
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano, kurkumy, sól morska
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
- Z pomidora wydrąż gniazda nasienne
- Cebulę i cukinię pokrój na drobną kostkę
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko
- Do cukinii dodaj wydrylowany miąższ
- Po chwili smażenia dodaj kaszę jaglaną
- Nadziewaj pomidory
- Zapiekaj w 190 st przez około 15 minut aż pomidor wyraźnie zmięknie
1 porcja:
kcal 564, białko 14,7g, węglowodany 79 g, tłuszcz 16,1 g
Polecam,
Magda !
0 komentarzy