Pieczony łosoś z warzywami i pomidorkami koktajlowymi + duszony szpinak z czosnkiem…mmmm pycha. Oczywiście rybę wybieraj niehodowlaną.
Doskonała propozycja na obiado – kolację, łosoś podany z grillowanymi warzywami smakuje wyśmienicie 🙂
Porcja na 2 duże porcje:
Składniki:
- 1 średni filet z łososia ( około 500 g )
- 1 duża cukinia
- 2 papryki czerwone
- czerwona cebula
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cytryna
- zioła prowansalskie lub samo oregano do posypania warzyw
Wykonanie:
- Cukinię pokrój na grubsze plastry, cebulę na ćwiartki a paprykę na grubsze paski lub jak lubisz – w misce skrop oliwą *, posól i posyp przyprawami, dokładnie wymieszaj aby warzywa były pokryte tłuszczem. Wyłóż na blachę i piecz w 180 stopniach aż zmiękną lub szybko grilluj.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i przesmaż na oleju kokosowym z dwoma czosnkami drobno pokrojonymi – odstaw do miseczki.
- Gdy warzywa kończą się piec, mniej więcej 10 minut przed końcem dołóż łososia i zapiekaj max 10 minut.
- W tym czasie szybko przygotuj szpinak – 2-3 minuty podsmażaj na oleju kokosowym i rozdrobnionym czosnkiem.
Na talerzu rozkładamy warzywa, łososia skrapiamy cytryną i wykładamy na niego pomidorki wraz z czosnkiem + szpinak.
- jeśli nie używasz oliwy do pieczenia zamień go na olej MCT lub kokosowy
Serving size 1121 g/1 porcja:
Protein 78 g
Net Carbs 27,7 g
Fat 43,1 g
Smacznego,
Magda
0 komentarzy