Taki majonez to świetny dodatek, możesz go trzymać do 10 dni w lodówce. Dostarczy zdrowych tłuszczy i białka roślinnego.
Nerkowce z uwagi na ich właściwości i to jak się swietnie miksują warto wprowadzić do swojej diety.
Składniki:
- 200 g nerkowców zalewamy wodą i odstawiamy na 12 h ( jeśli ci się śpieszy to na min 4 h )
- po tym czasie odlewamy wodę i płuczemy pod czystą
- dodajemy:
- 4 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 3 łyżki sosu sojowego ( ja używam Tamari Lima)
- 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno ( sprawdza się olej rzepakowy virgin )
- 1 łyżka agawy lub miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- około 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
- wszystko miksujemy , stopniowo dolewając wody zaczynając od 1/4 szklanki. Kontroluj gęstość.
Przepis pochodzi ze strony “ odmładzanie na surowo “.
Wartości odżywcze nerkowców (w 100 g)
Wartość energetyczna – 533 kcal
Białko ogółem – 18,22 g
Tłuszcz – 43,85 g
Węglowodany – 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)
Błonnik- 3,3 g
Witaminy
Witamina C – 0,5 mg
Tiamina– 0,423 mg
Ryboflawina – 0,058 mg
Niacyna- 1,062 mg
Witamina B6 – 0,417 mg
Kwas Foliowy – 25 µg
Witamina E– 0,90 mg
Witamina K- 34,1 µg
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo – 6,68 mg
Magnez- 292 mg
Fosfor- 593 mg
Potas- 660 mg
sód – 12 mg
cynk- 5,78 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone- 7,783 g
jednonienasycone – 23,797 g
wielonienasycone – 7,845 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Polecam,
Magda
0 komentarzy