Hummus naturalny najlepszy

Magdalena Przyłudzka

12/09/2023

hummus-najlepszy

W dzisiejszym poście przybywam z najlepszym przepisem na naturalny tradycyjny hummus. Uwielbiam go za to, że można na bazie podstawowej wersji tworzyć rożne jego warianty. Wystarczy przygotować ulubiony dip na wierzch tej pasty z ciecierzycy a nabiera nowego charakteru i smaku. Hummusy zalały już półki wszystkich sklepów. Z różnymi składami, nawet całkiem naturalnymi. Ja jednak skłaniam się ku temu aby zrobić swoją bazę. Zawsze masz wpływ na jakość składników i przypraw. W tym wpisie podzielę się z Tobą doskonałym przepisem w którym zdradzę mój sekret na doskonałą pastę z ciecierzycy.

Długo szukałam dobrego, niezawodnego przepisu na tą tradycyjny hummus który, wielu kocha. Jednak zawsze popełniam podstawowy błąd. Jaki ? Już piszę…

Tym błędem było dodawanie kminu rzymskiego mielonego. Pomimo tego, że stosuję tą przyprawę do wielu dań i bardzo lubię te ziarenka, nie lubię go w hummusie. A w większości przepisów on jest. Z uporem maniaka więc dodawałam go każdorazowo…aż przestałam go robić.

Tak trwałam w tym stanie aż wpadła mi do ręki książka ” Jerozolima” autorstwa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Pokochałam ją od pierwszego wejrzenia :)) I jak już się pewnie domyślasz jest tam przepis na hummus. Nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniła, rzecz jasna…wersja z tej książki jest prawie doskonała, jednak skorygowałam o ilośc tahini. Co się okazuje ? Tahini musi koniecznie być rzadkie, najlepsze tureckie, palestyńskie. Nie zawsze takie jest dostępne w każdym sklepie. Najlepiej znaleźć swoje ulubione. Ja takie znalazłam i jest to z firmy Primavika, nie jest napisane pochodzenie, ale robią go dobrze i nie jest mega gorzkie. Odrazu podpowiem, że to gęste, zbite się nie sprawdzi…takie z reguły jest greckie dostępne w w wielu sklepach.

Dobrze, zatem przechodzimy do przepisu. Poczytaj ważne wskazówki pod przepisem, tak aby Ci wszystko wyszło 🙂 Na wstępie dodam, że do tego przepisu nie sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Zaufaj mi.

tahini

hummus-naturalny

Przepis:

  • 250 g surowej ciecierzycy *
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku ( przyciśnięte przez praskę )
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 190 g tahini rzadkiego *
  • 100 ml lodowatej wody

*Tahini po otworzeniu wymieszaj dobrze widelcem tak aby cały olej, który jest na górze połączył się z pastą.

*Tahini powinno być z prażonych ziaren, ja lubię z firmy Primavika KLIK TAKIE  .Z firmy Primavika jest jeszcze tahini “Active”, niestety to jest bardzo gorzkie i hummus już nie jest taki bardzo smaczny.

 

*Ciecierzyca z puszki nie sprawdzi się w tym przepisie.

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej wieczorem. Rano odlać wodę i zalać ponownie. Po 3 h odcedzić i przepłukać. Zostawić w durszlaku na 1/2 h aby dobrze ciecierzyca odsączyła się z wody.
  2. Rozgrzać większy garnek.
  3. Wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać sodę i prażyć ciagle mieszając około 3 min. To ważna część, dzięki sodzie skórka mięknie i zapobiega wzdęciom.
  4. Gdy skórka zacznie przywierać do spodu, zalać całość wodą tak aby było jej około 2 cm ponad powierzchnię. Nie solić.
  5. Gotować do miękkości. Nic się nie stanie jak trochę się rozpadnie. Powinna być miękka.
  6. Gdy zmięknie odcedzamy na durszlaku. Płyn nie będzie nam potrzebny.
  7. Do blendera kielichowego przełożyć odsączoną ciecierzycę i zmiksować krótko.
  8. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i tahini.
  9. Miksować na gładko.
  10. Następnie, w trakcie miksowania wlewać stopniowo lodowatą wodę ( możesz dać lód do kubeczka i wlać razem z lodem )
  11. Miksować aż całość będzie jedwabiście gładka.

Przełóż do kilku słoiczków i przechowuj do 5 dni w lodówce.

hummus-najlepszy

dip-z-papryka-chili-czosnkiem

Jeśli masz ochotę na pikantną wersję ( jak na zdjęciu ) to przygotuj dip:

  • 2 papryczki świeże chili posiekane drobniej
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • sól 2 szczypty
  • prażony sezam
  • ostra papryka w proszku do posypania
  • ewentualnie dodatkowo Harrisa w proszku jeśli posiadasz, ale nie jest konieczna

Rozgrzać patelnie, dodać papryczkę i czosnek, zalać oliwą, posolić i prażyć aż czosnek się zezłości. Taką aromatyczną oliwą polać po wierzchu hummusu i posypać sezamem. Ta wersja wszystkich zawsze zachwyca i naprawdę nieziemsko smakuje…można by tak powiedzieć :))

W kolejnych postach bedą kolejne opcje tego kremu. Możliwości jest wiele…pomidorowy, paprykowy, buraczany…z pesto. Cudo ! A Ty ? Jaką wersję lubisz najbardziej ?

Wpadaj do sklepu i zobacz Ebooki jakie przygotowałam 🙂

BEZGLUTENOWE ŚNIADANIA NA JESIEŃ I IZIMĘ

SNIADANIA-NA-JESIEN-ZIME-BEZGLUTENOWE

CIASTA I TORTY – PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

WYPIEKI-BEZGLUTENOWE

Smacznego kochani, daj znak czy przepis Ci się podoba ? Zapraszam rownież na mój profil na Instagramie, tam znajdziesz wykonanie wielu przepisów z tego bloga. KLIK

 

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.