Doskonała propozycja w diecie ketogenicznej i nie tylko. Bardzo sycąca i co najważniejsze na długi czas. Podana z dużą ilością zieleniny, ekologicznym bekonem wpisuje się w posiłek tłuszczowo – białkowy. Można dla urozmaicenia dołożyć pomidorki koktajlowe i grillowaną paprykę 🙂
Składniki:
- 2 cukinie pokrojone na grubsze plastry
- 100 g sera ( cheddar lub inny ) potarty
- 2 duże garści rukoli lub inny miks sałat
- 200 g ekologicznego boczku ze sprawdzonego źródła
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cukinię polewamy oliwą i posypujemy solą i oregano.
- Cukinię rozkładamy na blaszce i na każdy plasterek kładziemy trochę sera
- Grullujemy lub pieczemy aż będzie lekko miękka lub jak lubisz
- Boczek smażymy chwilkę na patelni do lekkiego zrumienienia
- Na talerzu rozkładamy rukolę i układamy pozostałe składniki.
Polecam tą sałatkę na diecie keto i nie tylko. Jeśli jesteś na diecie wege to pomiń boczek zastępując go innym składnikiem np. Wędzonym tofu.
Pozdrawiam,
Magda
0 komentarzy