To Galette jest doskonałe !, Dzięki użyciu mielonych migdałów uzyskujemy niepowtarzalny smak oraz wersję bezglutenową przy okazji …Możesz zamienić truskawki na śliwki, pycha.
Galette jest terminem używanym w kuchni francuskiej do oznaczania różnych rodzajów płaskich okrągłych lub o swobodnym chrupiącym cieście tart. Galette powinno posiadać nieregularne rustykalne kształty, ciasto powinno być chrupiące i dość cienkie. Do Galette nie używamy formy lecz układamy ciasto bezpośrednio na blaszce w której będzie się piekło. Dlatego nie ma co się przejmować gdy ciasto gdzieś pęknie lub wycieknie sok podczas pieczenia.
Uwielbiam ten rodzaj ciast za szybkość wykonania i smak, owoce możesz dowolnie zamienić na inne, piekłam również ze śliwkami i powiem, że równie pyszna co z truskawką, mniam !
Inspirację do przepisu znalazłam w książce ” Paleo na słodko ” Katarzyna Kraus – Wysocka, którą bardzo polecam, znajdziesz tam świetne przepisy.
To przepyszne galette najlepiej smakuje zaraz po wystudzeniu, niestety ze względu na dość dużą wilgotność truskawek , gdy dłużej poleży – spód się dość mocno nasiąka i mięknie. Jest chrupiące w dniu upieczenia. Zresztą, to chyba minus wszystkich tart i ciast na kruchym spodzie.
Cały przepis znajduje się w Ebooku ” Słodkie Wypieki na każdą okazję ” KLIK
0 komentarzy