Deser, który rozpływa się w ustach…uwielbiam wszystko co w składzie ma czekoladę i orzechy. To ciasto naprawdę poprawia humor, doskonały na każdą okazję i szybki do przygotowania. Jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej – bezmlecznej, to koniecznie wypróbuj. Gwarantuję pewne zadowolenie.
Krem na bazie awokado dostarczy zdrowego tłuszczu i białka. Orzechy również, ale pamiętaj są ciężkostrawne więc nie przesadź z ilością porcji 😉 Orzechy komponuj dowolnie, jeśli Cię uczulają wymień na słonecznik, pestki dyni.
Torcik jest smakołykiem bez pieczenia, zaopatrz się w składniki i do dzieła !
Składniki:
SPÓD
mieszane orzechy – 200 g
masło kakaowe – można zamienić na olej kokosowy ale to nie będzie ten smak 🙂 – 30 g
syrop z agawy – 2 łyżki
KREM
- awokado – 2 szt.
- pomarańcza – 1 szt.
- syrop z agawy/miód lub syrop z ryżu – 2-4 łyżki
- nerkowce – 50 g
- surowe kakao – 4 łyżki
- masło kakaowe ( lub olej kokosowy ) – 30 g
- Podstawa:
Orzechy zmiksuj na drobno, czym drobniej tym lepiej ale nie zmiksuj na masło. Wyczuwalne grudki wskazane.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej razem z syropem z agawy. Po rozpuszczeniu dodaj do orzechów i dokładnie wymieszaj.
Formę na tartę ( mała ) wyłóż masą orzechową. Wylep boki. Masa może wydawać się zbyt rzadka ale taka ma być. Po schłodzeniu wszystko zastygnie.
Włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Wydrąż miąższ z awokado i połącz go w misce z sokiem z pomarańczy i skórką. Dołóż nerkowce, syrop z agawy i kakao.
Wszystko zmiksuj na jednolity gładki krem.
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i dodaj do masy z awokado. Ponownie chwilę zmiksuj i wyłóż na spód orzechowy.
Chłodź w lodówce minimum 3 h.
W tym torciku można użyć innych składników, np: spód ze słonecznika lub pestek dyni. Można złączyć je razem pół na pół. Kakao zastąpić karobem a masło kakaowe olejem kokosowym extra virgin. Sok z pomarańczy możesz zastąpić innym – jabłkowym albo winogronowym.
0 komentarzy