CZEKOLADOWY TORCIK TRUFLOWY

Magdalena Przyłudzka

24/06/2020

Deser, który rozpływa się w ustach…uwielbiam wszystko co w składzie ma czekoladę i orzechy. To ciasto naprawdę poprawia humor, doskonały na każdą okazję i szybki do przygotowania. Jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej – bezmlecznej, to koniecznie wypróbuj. Gwarantuję pewne zadowolenie.

Krem na bazie awokado dostarczy zdrowego tłuszczu i białka. Orzechy również, ale pamiętaj są ciężkostrawne więc nie przesadź z ilością porcji 😉 Orzechy komponuj dowolnie, jeśli Cię uczulają wymień na słonecznik, pestki dyni.

Torcik jest smakołykiem bez pieczenia, zaopatrz się w składniki i do dzieła !

Składniki:

SPÓD

mieszane orzechy – 200 g
masło kakaowe – można zamienić na olej kokosowy ale to nie będzie ten smak 🙂 – 30 g
syrop z agawy – 2 łyżki

KREM

  •  awokado – 2 szt.
  • pomarańcza – 1 szt.
  • syrop z agawy/miód lub syrop z ryżu – 2-4 łyżki
  • nerkowce – 50 g
  • surowe kakao – 4 łyżki
  • masło kakaowe ( lub olej kokosowy ) – 30 g
  1. Podstawa:
    Orzechy zmiksuj na drobno, czym drobniej tym lepiej ale nie zmiksuj na masło. Wyczuwalne grudki wskazane.
    Masło rozpuść w kąpieli wodnej razem z syropem z agawy. Po rozpuszczeniu dodaj do orzechów i dokładnie wymieszaj.
    Formę na tartę ( mała ) wyłóż masą orzechową. Wylep boki. Masa może wydawać się zbyt rzadka ale taka ma być. Po schłodzeniu wszystko zastygnie.
    Włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.
     2:  Krem:

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Wydrąż miąższ z awokado i połącz go w misce z sokiem z pomarańczy i skórką. Dołóż nerkowce, syrop z agawy i kakao.
Wszystko zmiksuj na jednolity gładki krem.
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i dodaj do masy z awokado. Ponownie chwilę zmiksuj i wyłóż na spód orzechowy.
Chłodź w lodówce minimum 3 h.
W tym torciku można użyć innych składników, np: spód ze słonecznika lub pestek dyni. Można złączyć je razem pół na pół. Kakao zastąpić karobem a masło kakaowe olejem kokosowym extra virgin. Sok z pomarańczy możesz zastąpić innym – jabłkowym albo winogronowym.

3:  Robiłam już kilka wersji tego deseru, najlepszą mieszanką okazał się mix orzechów ziemnych z nerkowcami. Najwygodniej jest użyć formy do tarty z ruchomym dnem. Po zastygnięciu łatwiej jest go pokroić. Wystarczy tylko spód nacisnąć od spodu i wyciągnąć bez boków. Tortownica z odpinaną obręczą też się sprawdzi ale musi to być najmniejsza  do 20 – 21 cm.
Polecam i życzę smacznego,
Magda
Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.