Pyszny i szybki deser chia z mango, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Zaspokaja głód dostarczając przy tym białko, kwasy omega 3 i wiele innych cennych składników odżywczych.Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega 3 niż chociażby łosoś norweski, który króluje w tej dziedzinie. Związki te stymulują pracę układu nerwowego, poprawiają zdolność uczenia się oraz pamięć i koncentrację. Ponadto pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed miażdżycą.
Składniki:
- 500 ml wody
- 4 łyżki nasion chia
- 1 duże mango dojrzałe
Wykonanie:
- Nasiona chia wsypujemy do wody i zostawiamy w lodówce na noc.
- Mango obieramy i miksujemy na mus
- Łączymy mango z nasionami chipa i mieszamy łyżką.
- Można opcjonalnie dołożyć mleko kokosowe 2 -3 łyżki.
Może spodoba Ci się ten przepis?
0 komentarzy