Sos pomidorowy marinara, doskonały do spaghetti, do chipsów tortilla, wyrazisty w smaku, słodko – kwaśny. Świeże pomidory możesz zastąpić tymi z puszki lub ze słoika najlepiej.
Możesz go zapasteryzować i przechowywać dłużej, taki ugotowany około 7 dni w lodówce.
Jeśli Ci będzie zbywał dołóż do zupy pomidorowej – taki sos się nie zmarnuje 🙂
Przepis:
Składniki:
🍅 4 łyżki oliwy
🍅 2 cebule
🍅 4 ząbki czosnku
🍅 2 kg pomidorów lub 4 puszki pomidorów krojonych
🍅 5 daktyli drobno posiekanych
🍅 1/2 łyżeczki kurkumy
🍅 2 łyżeczki oregano i 2 Bazyli suszonej
🍅 1 łyżeczka tymianku
🍅 ocet jabłkowy do smaku
🍅 sól 1-2 łyżeczki i pieprz do smaku
🍅 ewentualnie papryka chili w proszku 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
1. Cebulę siekam drobno i podsmażam na oliwie
2. Jak cebula nie zarumieni dokładam ząbki czosnku drobniutko posiekane
3. Dokładam wszystkie przyprawy i smażę około 15 sekund
4. Świeże pomidory sparzam i obieram ze skórek, siekam i dokładam do cebuli wraz daktylami
5. Sos gotuję tak długo aż większość płynu odparuje. Zależy jaką gęstość lubisz czy potrzebujesz. Mi zajęło to ponad 1 h.
Polecam !
Sos możesz wykorzystać również do spaghetti bolognese, dołóż tylko podsmażone mielone mięsko i gotowe !
0 komentarzy