Walentynkowe ciasto czekoladowe z burakiem – bezglutenowe i wegańskie

Magdalena Przyłudzka

10/02/2021

Pyszne ciasto czekoladowe z burakiem, wegańskie oraz bezglutenowe, co oznacz, że nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego oraz jest bez jajek i bez nabiału 🙂

Poza tym nikomu nie musisz mówić, że jest bez, bez, bez ponieważ ciasto to po prostu pyszna propozycja mocno czekoladowego wypieku, który pod pokrywą wspaniałej polewy czekoladowo – kawowej wprawi każdego w błogi nastrój ! A , że dodatkowo wpisuje się w tyle diet to dodatkowy atut 🙂

Przepis powstał jeszcze w mojej piekarni, był stworzony na potrzeby dzieciaków z silnymi alergiami pokarmowymi, był to Hit sprzedażowy nr 1.

 

Składniki:

MOKRE:

  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 jajo lniane lub z chia ( 1 łyżka mielonego lnu lub chia + 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i zostawić na 10 min )
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 90 g oleju
  • 150 g ugotowanego buraka
  • 140 g musu z jabłka ( 140 g obranych jabłek bez skórki )
  • 80 g zmiksowane daktyle ( moczę 80 g daktyli w gorącej wodzie, później odcedzam i miksuję na mus )

SUCHE:

  • 100 g mąka ryżowa biała
  • 35 g mąka ziemniaczana
  • 10 g skrobie z tapioki lub kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 5 g mielonych nasion chia lub babki jajowatej
  • 70 g kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zbożowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25 g zmielonych orzechów włoskich

Polewa:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczalnej

W garnku podgrzewamy do wrzenia mleko kokosowe, zdejmujemy z palnika i wtedy dopiero wkładamy czekoladę połamaną na kostki i kawę, mieszamy rózgą do połączenia.

Wykonanie:

  1. Mokre składniki miksujemy wszystkie razem na gładko
  2. Suche mieszamy i najlepiej przesiać przez sitko
  3. Mokre + suche = mieszamy do połączenia

Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach w średniej tortownicy . Patyczek nie będzie suchy. Jeśli upieczesz w małych formach na serduszka lub mufinki czas pieczenia należy skrócić o połowę.

Ja piekłam w formie o średnicy 22 cm w kształcie serca i wyszło konsystencji jak Brownie , gdy upiekłam 6 serduszek o średnicy 6 cm to struktura ciasta  była bardziej puszysta, taki mokry murzynek . Możesz również na bazie tego ciasta upiec spody do tortu , wtedy upiecz w dwóch oddzielnych tortownicach i przełóż wegańską bitą śmietaną na bazie mleka kokosowego.

Poniżej zdjęcie wypieku w małej formie:

A tu wersja w większej formie z czekoladową polewą :

Zapraszam na film z wykonaniem:

 

Smacznego i udanego wypieku ,życzy

Magda

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.