Pyszne ciasto czekoladowe z burakiem, wegańskie oraz bezglutenowe, co oznacz, że nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego oraz jest bez jajek i bez nabiału 🙂
Poza tym nikomu nie musisz mówić, że jest bez, bez, bez ponieważ ciasto to po prostu pyszna propozycja mocno czekoladowego wypieku, który pod pokrywą wspaniałej polewy czekoladowo – kawowej wprawi każdego w błogi nastrój ! A , że dodatkowo wpisuje się w tyle diet to dodatkowy atut 🙂
Przepis powstał jeszcze w mojej piekarni, był stworzony na potrzeby dzieciaków z silnymi alergiami pokarmowymi, był to Hit sprzedażowy nr 1.
Składniki:
MOKRE:
- 250 ml mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 jajo lniane lub z chia ( 1 łyżka mielonego lnu lub chia + 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i zostawić na 10 min )
- 140 g cukru trzcinowego
- 90 g oleju
- 150 g ugotowanego buraka
- 140 g musu z jabłka ( 140 g obranych jabłek bez skórki )
- 80 g zmiksowane daktyle ( moczę 80 g daktyli w gorącej wodzie, później odcedzam i miksuję na mus )
SUCHE:
- 100 g mąka ryżowa biała
- 35 g mąka ziemniaczana
- 10 g skrobie z tapioki lub kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 5 g mielonych nasion chia lub babki jajowatej
- 70 g kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zbożowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 25 g zmielonych orzechów włoskich
Polewa:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczalnej
W garnku podgrzewamy do wrzenia mleko kokosowe, zdejmujemy z palnika i wtedy dopiero wkładamy czekoladę połamaną na kostki i kawę, mieszamy rózgą do połączenia.
Wykonanie:
- Mokre składniki miksujemy wszystkie razem na gładko
- Suche mieszamy i najlepiej przesiać przez sitko
- Mokre + suche = mieszamy do połączenia
Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach w średniej tortownicy . Patyczek nie będzie suchy. Jeśli upieczesz w małych formach na serduszka lub mufinki czas pieczenia należy skrócić o połowę.
Ja piekłam w formie o średnicy 22 cm w kształcie serca i wyszło konsystencji jak Brownie , gdy upiekłam 6 serduszek o średnicy 6 cm to struktura ciasta była bardziej puszysta, taki mokry murzynek . Możesz również na bazie tego ciasta upiec spody do tortu , wtedy upiecz w dwóch oddzielnych tortownicach i przełóż wegańską bitą śmietaną na bazie mleka kokosowego.
Poniżej zdjęcie wypieku w małej formie:
A tu wersja w większej formie z czekoladową polewą :
Zapraszam na film z wykonaniem:
Smacznego i udanego wypieku ,życzy
Magda
0 komentarzy