Najlepsze falafele z ciecierzycy- wegańskie kotleciki bez glutenu

Magdalena Przyłudzka

11/03/2021

Najlepsze falafelki jakie jadłam🤩👍

Przepis pochodzi z gry Kuchenny Poker 🙂, którą bardzo polecam.

Falafele są robione z namoczonej ciecierzycy z dużym dodatkiem zieleniny, szybko się je przyrządza co dla mnie jest dodatkowym plusem.

Składniki:

  • 300 g suchej ciecierzycy namoczonej na 12 h
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • garść kolendry zielonej świeżej
  • garść mięty
  • 1 łyżeczka kminu ( kuminu )
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mąki dowolnej
  • olej do smażenia

Ciecierzycę odsączamy i miksujemy wszystkie składniki, smażymy po 2-3 min z każdej ze strony. Jak robię te falafelki pokazuję w moim krótkim filmiku na YT – zapraszam KLIK

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.