Syte i pożywne roślinne burgery podane na bardzo treściwym sosie, który może też posłużyć jako zupa krem. Kotleciki z ciecierzycy możesz upiec w piekarniku lub usmażyć. Wersja z piekarnika jest bardziej ” sucha” jednak nie przeszkadza to wcale, ponieważ podajesz je z sosem. Jeśli chcesz podać burgery z np. sałatką wtedy proponuję je usmażyć.
Kotleciki na zdjęciu są pieczone w piekarniku.
Składniki na kotleciki, około 20 sztuk:
- ugotowana ciecierzyca 2 szklanki
- 2 średnie ziemniaki starte na średnich oczkach
- 1/2 szklanki rozdrobnionych pestek dyni
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego w stałej postaci
- po 1 łyżeczce: kumin, kolendra, ostra papryka
Składniki na sos:
- 250 g kapusty pekińskiej poszatkowanej
- 250 g dyni
- 2 sztuki cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy, kolendry
- 2 łyżeczki kuminu mielonego, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody lub bulionu
- 1 szklanka passaty
- 4 łyżki nerkowców
- olej kokosowy 1 łyżka
Wykonanie kotleciki:
- ciecierzycę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, tak aby widoczne były kawałki, żeby nie była zmiażdżona na mus.
- Do ciecierzycy dołóż starte ziemniaki i pozostałe składniki, wymieszaj wszystko.
- Formułuj kotleciki zwilżonymi rękami w wodzie lub oleju.
- Wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku ( 170 stopni ) około 30 minut w połowie przewracając na drugą stronę.
- Kotleciki możesz też usmażyć na patelni.
Wykonanie sos:
- Na oleju przysmaż cebulę i czosnek.
- Dołóż pozostałe składniki oprócz orzechów i passaty
- Gotuj około 20 minut na małym ogniu.
- Dołóż passatę i orzech, zmiksuj wszystko na krem.
Kotleciki możesz podać w miseczce , najpierw sos i na nim kotleciki, udekoruj dymką w dużej ilości. Jeśli lubisz ostre smaki posyp dodatkowo papryczką chili pokrojoną drobno.
Przepis pochodzi z książki:” Smakoterapia na wynos” Iwona Zasuwa
Polecam i życzę smacznego,
Magda
.
0 komentarzy