Fasolka z oliwkami w sosie pomidorowym – pyszny obiad lub kolacja

Magdalena Przyłudzka

04/02/2021

Miała być tradycyjna po bretońsku…

A wyszła całkiem inna nowa, bardzo wyśmienita fasolka w sosie pomidorowym.
Otóż, miałam namoczoną fasolkę…i to by było na tyle. Wydawało by się, że nic już nie wymyślę 🙂 Lecz zawsze mam oliwki i passatę lub pomidory w puszce w zapasie:)

Miałam dodać jeszcze szynkę długo dojrzewającą ale w konsekwencji wyszła wersja bezmięsna. I dobrze, ponieważ to szybkie danie i bardzo pożywne, wychodzę z założenia, że czym mniej składników tym lepiej, szczególnie, sprawdza się  u dzieci marudków, choć nie zawsze !

Otóż, kiełbasę zastąpiłam oliwkami, dodałam seler naciowy drobniutko pokrojony, cebulkę, czosnek i gotowe !

A gdy będziesz chciała skorzystać z fasoli w puszce…to już będzie danie EXPRES.

Składniki :

  • 500 g suchej fasoli namoczonej na 12 h ( po czym ugotuj do miękkości )
  • 1 l passaty
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik zielonych oliwek
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól pieprz
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • papryka słodka wędzoną w proszku 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1-2 łyżeczki bazylia suszona

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażamy na oliwie, po chwili dorzucamy czosnek i seler.
  2. Ugotowaną fasolkę wkładamy do cebuli, następnie pozostałe składniki i gotujemy około 5-10 min na wolnym ogniu
  3. Szamkaj !

Smacznego

 

Magda

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.