Miała być tradycyjna po bretońsku…
A wyszła całkiem inna nowa, bardzo wyśmienita fasolka w sosie pomidorowym.
Otóż, miałam namoczoną fasolkę…i to by było na tyle. Wydawało by się, że nic już nie wymyślę 🙂 Lecz zawsze mam oliwki i passatę lub pomidory w puszce w zapasie:)
Miałam dodać jeszcze szynkę długo dojrzewającą ale w konsekwencji wyszła wersja bezmięsna. I dobrze, ponieważ to szybkie danie i bardzo pożywne, wychodzę z założenia, że czym mniej składników tym lepiej, szczególnie, sprawdza się u dzieci marudków, choć nie zawsze !
Otóż, kiełbasę zastąpiłam oliwkami, dodałam seler naciowy drobniutko pokrojony, cebulkę, czosnek i gotowe !
A gdy będziesz chciała skorzystać z fasoli w puszce…to już będzie danie EXPRES.
Składniki :
- 500 g suchej fasoli namoczonej na 12 h ( po czym ugotuj do miękkości )
- 1 l passaty
- 2 puszki pomidorów
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 słoik zielonych oliwek
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól pieprz
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- papryka słodka wędzoną w proszku 2 łyżeczki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 1-2 łyżeczki bazylia suszona
Wykonanie:
- Cebulę podsmażamy na oliwie, po chwili dorzucamy czosnek i seler.
- Ugotowaną fasolkę wkładamy do cebuli, następnie pozostałe składniki i gotujemy około 5-10 min na wolnym ogniu
- Szamkaj !
Smacznego
Magda
0 komentarzy