Dressing tahini do sałatek na bazie masła sezamowego to doskonały i wartościowy dodatek do warzyw. Można skropić nim każdą sałatkę, polecam do spróbowania połączenie marynowanego jarmużu z tym sosem, pycha !
Jeśli nie lubisz tahini – zamień na dowolne masło orzechowe ( migdałowe, słonecznikowe lub inne ). Do tego sosu nie dodajemy oliwy, cały tłuszcz pochodzi z ziaren.
Sezam to pokarm niezwykle bogaty w wartości odżywcze, takie jak:
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- cynk,
- miedź,
- mangan,
- selen,
- błonnik,
- witamina A,
- witamina E,
- witaminy z grupy B.
Na 100 gramów ziaren sezamu przypada aż 1160 miligramów wapnia. Sezam zawiera również dużą porcję magnezu, który obniża stres, przywraca równowagę psychiczną i poprawia nastrój.
Przepis
Składniki:
- 1/3 szklanki tahini
- sok z 1 średniej cytryny
- 1-2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- woda ( zacznij od dwóch łyżek, jeśli za gęsty to dodaj aby osiągnąć odpowiednią gęstość KLIK )
Wykonanie:
Wszystko razem miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dressing możesz przechowywać do 5 dni w lodówce.
Polecam,
Magda 🙂
0 komentarzy